55 év után kapta meg a legmagasabb amerikai kitüntetést a társait megmentő katona

55 év után kapta meg a legmagasabb amerikai kitüntetést a társait megmentő katona

Larry Taylor helikopter pilóta egy UH-1 Huey csapatszállító pilóütafülkéjében a vietnámi háború idején (Fotó: Lewis D. Ray/US Army)

 

Larry Taylor főhadnagy 1968. június 18-án este az amerikaiak felderítő egységeit támogatta a levegőből a Gokong nevű dél-vietnámi falu közelében, hogy hírszerzési információkat szerezzenek. Az akció során segélykérő rádióhívást kapott, az ellenséges vonalak mögé beszivárgott négy társától: a kommunista Észak-Vietnám oldalán harcoló déli milícia, a vietkong fegyveresei bekerítették őket. Taylor AH–1 Cobra típusú harci helikopterével a helyszínre sietett, majd heves, félórás tűzpárbajt folytatott a dél-vietnámi szeparatistákkal. Miután kifogyott a lőszerből, és az üzemanyaga is apadóban volt, azt a parancsot kapta, térjen vissza a bázisára. A pilóta közben értesült arról, hogy a négy amerikai felderítőért nem küldenek mentőegységet, és tudta, a katonák halálos csapdában vannak. Így meglepő lépésre szánta el magát: megtagadja a parancsot, hogy megkísérelje kimenteni a katonákat.

A kétszemélyes gépen James Ratliff gépágyússal, a másodpilótájával ült. Mivel a Cobrát kifejezetten támadásra tervezték, az utastérben nem volt hely a plusz négy személy számára, akik az akcióban a helikopter-leszállást segítő csúszótalpakra álltak fel, és a rakétavetőkben kapaszkodtak meg. A pilótának sikerült megmentenie társai életét, ami olyan „mutatvány” volt, amit előtte soha senki vitt még véghez a világ első támadó helikopterével, a megtett távhoz képest jóval kevesebb üzemanyaggal.

• Mennyi idősen vehette át a legmagasabb állami kitüntetést a pilóta?
• Hogyan emlékszik vissza az akkor történtekre?
• Miként nézett ki a vietnámi háború számokban?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!