Borítékolható volt, hogy ellátási zavarok lesznek az egészségügyben

Borítékolható volt, hogy ellátási zavarok lesznek az egészségügyben

Az Észak-budai Szent János Centrumkórház főbejárati épülete a főváros XII. kerületében a Diós árok utcánál (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Eger helyett Debrecenben, Szolnok helyett Budapesten, Zalaegerszeg helyett Pápán részesülhetnek egészségügyi közellátásban a páciensek bizonyos szakterületeken, mivel egy félresikerült kormányzati döntés eredményeként nem maradt elég ápoló az intézményekben. Az államtitkár szerint csak a szabadságok miatt van átmeneti létszámhiány, és különben is, kártékony dezinformáció, hogy a betegeknek több száz kilométert kell utazniuk az ellátásért.

Rékassy Balázs orvos, egészségügyi közgazdász lapunk megkeresésére kifejtette, borítékolható volt, hogy ellátási zavarok lesznek, ha a kórházaknak valóban megtiltják alvállalkozók megbízását az ápolási területen, ám az, hogy már nem „csak” a kisebb ellátóhelyeken, hanem centrumkórházakban is leáll az ellátás egyes szakterületeken, túlmutat a negatívabb várakozásokon is. Mint mondta, a bérnővérek alkalmazása messze nem volt ideális, hiszen ezek az ápolók nem rendelkeztek helyismerettel, oda mentek, ahol épp szükség volt rájuk. De a működés fenntartásához nagyon is szükség volt erre a megoldásra.

• Miért nem gond az államtitkár szerint, hogy Egerből a 132 kilométerre lévő Debrecenbe költöztették át a szemészeti szakellátást?
• Milyen kihívásokat jelent az átcsoportosítás a talpon maradt ellátóhelyek számára?
• Milyen megoldások jöhetnek szóba?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2024/2 számában találja. Vegye meg január 18-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!