Kristály, karó, koffein: összeomlások, lopások és árulás Borsodban

Kristály, karó, koffein: összeomlások, lopások és árulás Borsodban

Szeméthalmok Farkaslyukon (Fotó: Magyar Hang/Tompos Ádám)

A farkaslyuki Jószerencsét tér fakóságában a földön püspöklila dobozok. Rajtuk a felirat: „áfonyás ízesítésű”. A Jázmin utcai gazban neonzöld felirat virít: „plusz húsz százalék koffein”. Szegény sorsú, valamikori bányásztelepülésen járunk, ahol még megvannak az egykori szénosztályozóhoz tartozó romok – ezeket szemétlerakónak használják a helyiek: a kupacok fele energiaitalosdoboz. Ahogy az út mentén eldobott szemétnek is. Vannak utcák, ahol tízlépésenként a dudvába dobva megtalálható az egyik frissítőmárka komplett termékcsaládja.

Ez az az Ózd melletti falu, ahonnan a minap kórházba vittek egy tizennyolc éves, kétgyermekes édesapát. A férfi családja elmondása szerint szintén nagyon szerette az energiaitalt. Volt, hogy egy nap alatt három dobozzal is megivott belőle.

– Rosszul lett, a fejéhez kapott, aztán összeomlott. Jött érte a mentő, és vitte Miskolcra, a kórházba – meséli az esetről a Magyar Hangnak Harkály Csaba, Farkaslyuk cigány kisebbségi önkormányzatának elnöke. Az immáron a közeli Ózdra áthozott, kómába esett családapa hozzátartozói nem kívántak nyilatkozni lapunknak.

A férfinak már a kórházba jutás sem volt egyszerű.
– Az unokatestvérem indult el vele, mert ide csak rendőrrel jönnek ki a mentők – folytatja Harkály.
– Hogyhogy? – kérdezzük.
– Voltak komoly balhék. Korábban, egy italozás alkalmával szétvertek egy mentőt. De most nem volt ilyen probléma, a rokonaim félúton találkoztak a mentővel, ott már újra is élesztették a srácot, mert nemcsak rosszul lett, hanem a keringése is leállt addigra. Szerencsére sikerült az újraélesztés, most kómában fekszik.

• Mi lehet az energiaital népszerűségének az oka Farkaslyukon?
• Milyen reakciókat váltott ki a településen élőkből, hogy megjelent a kábítószer?
• Hogyan küzd a kormány a filléres drogok, illetve a túlzott energiaital-fogyasztás ellen ?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap augusztus 11-én megjelent, 2023/32. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!