Lányi András nyílt levele a hadügyminiszterhez

Lányi András nyílt levele a hadügyminiszterhez

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (b3), valamint Bartha László ezredes, az MH Katonai Rendészeti Központ parancsnoka (b), Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke (b2) és Mudra József ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka (j) a budapesti Petőfi Sándor laktanya átnevezési ünnepségén 2023. szeptember 11-én (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

Miniszter úr! Önöknek elment az eszük. Ép elmével ebben az országban senki nem keresztelne át egy Petőfi Sándor nevét viselő laktanyát Mária Terézia nevére. És ha valaki erre mégis rákényszerülne, még véletlenül sem ejtené ki ez alkalommal a száján, hogy „a hadsereg ereje a katonák lelkében van”. A Nemzeti dalt tudniillik, amely a hazaszeretet érzését és a hon védelmének kötelességét a legmélyebben ültette a lelkünkbe, katonák, civilek, mártírok és üldözöttek millióinak a lelkébe, Petőfi Sándor írta, és nem Mária Terézia.

Nem mindegy, hogy egy hadsereg mit tekint múltjának és hagyományának. Ezt ön mondta, volt mersze ezt mondani a laktanya elpetőfietlenítésének alkalmából!!! Nagyon nem mindegy, miniszter úr, de amikor ezt az alkalomhoz remekül illő kijelentést tette, mégis, mire gondolt? Petőfi törölve a katonai hagyományból? Győzött a nyakravaló? (Aki nem tudja, miféle nyakravaló, nyugodtan nézzen utána.) Igaz, ő nem arra biztatta nemzetét, hogy a zsarnokság ellen, a világszabadságért vívott szent háborúból kimaradni igyekezzen minden áron. S az önvédelmi harcnak sem csak lelkesítő szónoka volt, mert amikor már minden elveszett, a csatatérre sietett, hősi halált halni az „egy gondolatért”, leírt szavai hiteléért. (Vagy az újabb orosz tankönyvekben már Paskievics és Lüders kozákjai is felszabadítók? Akik a nyugatmajmoló pesti liberálisoktól felheccelt tömeg túlkapásai láttán az ország békéjét, nyugalmát helyreállítani jöttek? Lemaradtam volna valamiről?)

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap szeptember 22-én megjelent, 2023/38. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!