Leépülő állam: A rendszert a benne ragadtak tartják egyben

Leépülő állam: A rendszert a benne ragadtak tartják egyben

Tűzoltók munkában a Ferencvárosban (képünk illusztráció) (Fotó: Magyar Hang/György Zsombor)

Alacsony fi zetés, emiatt kevés új jelentkező és egyre idősödő állomány – a lapunk által megkérdezett tűzoltók ezeket említették a szervezet fő problémái között. Az okok sokrétűek, de a beszélgetések alapján a szolgálati nyugdíj 2011-es, vagyis már a Fidesz-kormány idején történt elvétele mindenképpen hozzájárult ehhez, és a lejtmenet azóta is tart. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szerint az átlagéletkor a hivatásos állomány tagjainál 43 év, és még az általuk közölt hivatalos számokból is kiderül, hogy az utóbbi években rendre több volt a leszerelő, mint az újonc.

Budapest, szűk, egyirányú utca, többemeletes házak. Az egyik épület tetejéről potyognak a cserepek, ez veszélyes a gyalogosokra. Megérkezik a kihívott tűzoltó, úgynevezett magasból mentő szer, a jármű kezelőjében pedig egy ránézésre ötvenes éveiben járó tűzoltó. Ebben az egy képben szinte minden benne van, ami a tűzoltók szerint a legnagyobb probléma ma a katasztrófavédelemnél, ahogyan ők fogalmaznak, a „cégnél”. Számos tűzoltóval beszélgettünk az elmúlt hetekben arról, milyennek látják a körülményeiket, a lehetőségeiket, az elmúlt években lezajlott változásokat, látnak-e életpályát a továbbra is a társadalom által leginkább megbecsült hivatás gyakorlói, a beszámolóikból kirajzolódó kép azonban elkeserítő. (A jelenleg is aktív tűzoltók kivétel nélkül nevük elhallgatása mellett nyilatkoztak, egyrészt nyíltan kritikát megfogalmazni a munkaadóról finoman szólva sem szerencsés, másrészt pedig nem is állhatnának szóba hivatalosan egy újságíróval, csak ha arra külön engedélyt kapnak.)

• Mennyit keres ma egy kezdő tűzoltó?
• Mennyien állnak munkába és eközben mennyien hagyják el a pályát?
• Mit csináljon egy 55 éves tűzoltó?
• Mi az, hogy dolgozatot íratnak velük?

A teljes cikket a Magyar Hang október 6-án-án megjelent, 2023/40. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!