Márki-Zay Péter előválasztási diadala

Márki-Zay Péter előválasztási diadala

Márki-Zay Péter győzelmi beszéde 2021. október 17-én az ellenzéki előválasztás után (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Az ellen-Orbán

Nem akadt az Orbán-rendszer eddigi 11 és fél éves történetében, aki ekkora hitet, erőt, reménységet tudott volna adni a kormányváltásra szomjúhozó ellenzéki támogatóknak, mint Márki-Zay Péter. A politikus győzelmi beszéde során tele volt derűvel, határozottsággal. Képes volt fanatizálni követőit, elhitetve velük: már nem kell sokáig kibírni Orbán Viktor országlását.

A Fidesz népvezére 2002-ben született meg, a választások első fordulója utáni, a Testnevelési Egyetemen elmondott beszédével. Ott voltam: óriási volt a hangulat, és ez – ha csökkenő intenzitással is – viszonylag sokáig kitartott. Az erejét mutatta, hogy még a 2006-os választási vereség sem törte meg Orbánt, és 2010-ben nagy többséggel szerezte vissza a kormányzást. A jelenlegi kormányfő érdekessége, izgalmassága azóta megkopott némiképp, ám szónoki képességét, híveire való hatását még most sem szabad lebecsülni.

2021. október 17-e, az előválasztás eredményének közzététele megszülte az ellenzék népvezérét is. Szemünk előtt jött létre egy ellen-Orbán, aki szintén tud hatni a tömegekre, tudja őket lelkesíteni, és már most látszik, hogy akadnak olyan hívei, akik ingyen is hajlandók dolgozni neki a mostani hatalom leváltása érdekében. A Fideszben csalódott jobboldaliaknak első ránézésre nem kell meghasonulniuk, hiszen Márki-Zay Péter bevallottan is jobboldali elkötelezettségű: sokszor hangsúlyozta katolikus hitét, nemzet iránti elkötelezettségét. A mostani rendszerrel szemben álló baloldali-liberális szavazók sem távoznak üres kézzel tőle: az előválasztásokon most felülkerekedett politikus sok esetben a „lopás” szót emlegeti Orbánék hatalomgyakorlása kapcsán, amelynek természetesen ő véget fog vetni. Párton kívüli ember, nem volt még sosem kormányon, nem rontotta még őt meg a hatalom és a pártok közötti mutyizások légköre, gondolhatnánk.

Erről is olvashat a cikkben:
• Mit nyerhetett Karácsony Gergely a visszalépésével?
• Miért veszített Dobrev Klára?
• Mi vár Márki-Zay Péterre?

A teljes cikket a Magyar Hang október 22-én megjelent, 2021/43. számában olvashatja el (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!