Megbuktatható-e Orbán Viktor pártelnök?

Megbuktatható-e Orbán Viktor pártelnök?

A Fidesz 2021. évi, 29. tisztújító kongresszusa (Fotó: Fidesz / Facebook)

Esik a Fidesz népszerűsége, a kormány képtelen kezelni a növekvő munkanélküliség, a szegénység következményeit, ezért néhány fideszes politikus összesúg-búg, mit lehetne tenni. Új pártvezetésre, mindenekelőtt új pártelnökre van szükség, a jelenlegi Fidesz-elnöknek mennie kell, vonják le a következtetést a pártütők. És elkezdik a szervezkedést a Fidesz elnökének – aki egyúttal az ország miniszterelnöke is – megbuktatására. Képtelenség? Utoljára 1994-ben (vagyis 28 éve!) volt példa arra, hogy Orbán Viktor pártelnöknek Wachsler Tamás személyében kihívója akadt. Az, hogy senki más nem vezetheti a Fideszt Orbánon kívül, ma olyan természetes, mint a nap felkelése minden egyes reggel.

Orbán választási automatagépként milliószámra szállítja a kormánypártnak a szavazatokat és a győzelmeket. Ám előtte, a 2006-os második választási vereséget követően kissé megingott a párton belüli tekintélye. Elsősorban jobboldali értelmiségiek kezdtek szervezkedni és elgondolkodni egy Orbán utáni világon, amit Schmidt Mária úgy fogalmazott meg szállóigeszerűen a Népszabadságban 2006 decemberében, hogy Jones gazda nem fog visszatérni. A helyzet – ma már tudjuk – nagyon is másként alakult. Ám a nemrég megkezdődött válság elvileg jelentősen apaszthatja a Fidesz és Orbán népszerűségét, és amennyiben a kormánypárt esélye egyre inkább csökkenne a választások megnyerésére, a pártelnök-kormányfő addigi híveinek egy része talán más gazdát kezdene el keresni… De vajon megengedi-e Orbán pártelnöki tisztségéről való leváltását a Fidesz alapszabálya? 

A teljes cikket a Magyar Hang október 14-én megjelent, 2022/42. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!