Mennyire aggasztó a majomhimlő?

Mennyire aggasztó a majomhimlő?

Négyéves ghánai majomhimlős kislány bőrfekélyei (Fotó: CDC)

Bárcsak ne kellene hétről hétre újonnan feltűnő fertőző betegségekről írnunk, de sajnos nem tehetünk mást. Május 7-én az Egyesült Királyságban egy Nigériából hazatért emberen a majomhimlő tüneteit fedezték fel, majd számos más fertőzött is jelentkezett. Mára legalább huszonegy országban találtak fertőzöttet, akik kapcsolata nem egyértelmű, magyarul a közösségekben rejtetten terjed a vírus. Ez lesz az új covid? Nem valószínű, mert a himlő nagyon más betegség, de megtanulhattuk az elmúlt két évben, hogy a járványoknál semmit sem szabad készpénznek venni.

Először is a legfontosabb információk: a majomhimlő nem új betegség, Afrika egyes országaiban endemikus (tehát állandóan jelen van). Van ellene oltás, ami 85 százalékban hatásos, illetve antivirális gyógyszerekkel is kezelni lehet. Egyébként pedig a majomhimlő sokkal kevésbé veszélyes betegség, mint rokona, a fekete himlő, a halálozási aránya 1 százalék körül van. A mostani járványban világszerte eddig ismertté vált kétszáztizenhét megerősített eset egyike sem végződött lapzártánkig halállal. A betegség hosszú ideig, akár két hétig is lappanghat a szervezetben, mielőtt megjelennének az első tünetek, amelyek influenzaszerűek: láz, hidegrázás, levertség, fejfájás, izomgyengeség. Ezután mutatkoznak meg azok a tünetek, amelyek már egyre inkább himlőre utalnak: a nyirokcsomók megduzzadása, majd a testet elborító kiütések, fekélyek, amelyek még a szájüregben, a tenyéren és a talpon is kialakulnak. Ezek fájó, folyadékkal telt hólyagok. Általában ezek a bőrelváltozások két-három hét alatt leszáradnak, és a beteg meggyógyul.

• Mekkora az esély arra, hogy a majomhimlő pandémiát okoz?
• Honnan indulhatott a mostani járvány?
• Mennyire súlyos a betegek állapota?

A teljes cikket a Magyar Hang május 27-én megjelent, 2022/22. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!