„Micsoda erő és férfias energia” – Mit mondanak most a Putyinért rajongó művészek?

„Micsoda erő és férfias energia” – Mit mondanak most a Putyinért rajongó művészek?

Vlagyimir Putyin elnök átadja orosz útlevelét az állampolgárságot kapott Steven Seagalnak 2016 novemberében (Fotó: Wikipédia)

 

 

A gyorsan változó világban ragaszkodna a klasszikus értékekhez – mondta Emir Kusturica boszniai szerb filmrendező, miután elvállalta az orosz hadsereg színházának főigazgatói posztját. A papa szolgálati útra ment, a Cigányok ideje, az Underground és a Macska-jaj kétszeres Arany Pálma-díjas alkotója jól időzített: két nappal Ukrajna megtámadása előtt bólintott rá a felkérésre, amely egyenesen Szergej Sojgu orosz hadügyminisztertől érkezett. Kusturica döntése persze keveseket érhetett váratlanul, hiszen a rendező már a Krím félsziget 2014-es elfoglalásakor is kiállt Vlagyimir Putyin mellett, hangsúlyozva, hogy Oroszországnak kötelessége megvédeni az oroszokat. Bátor szerepvállalásáért később megkapta a Barátságért érdemrendet (amellyel tavaly decemberben Szijjártó Pétert is kitüntették). Nem a rendező az egyetlen híresség ugyanakkor, aki látványosan megtolta Putyin szekerét, Gérard Depardieu, Oliver Stone és Steven Seagal is az orosz elnök nagy rajongója, igaz, deklarált elköteleződésük óta művészetükkel nem öregbítették választott hazájuk hírnevét. De legalább – tisztelet a kivételnek – élvezhetik a kedvezőbb adókulcsokat.

„Én elmentem Oroszországba, és nem kínoztak meg, nem mérgeztek meg, pedig nem értettem mindennel egyet” – mondta a Daily Beastnek adott interjújában Gérard Depardieu 2017-ben. A francia színész négy évvel korábban kapta meg az orosz állampolgárságot: maga Putyin adta át az új útlevelét a sztárnak, akit szülőhazájában adóelkerülései ügyei miatt támadtak, így kapóra jött számára a váltás. Vonzódását az autokratákhoz Depardieu máskor sem titkolta, 2015-ben Fehéroroszországba utazott, hogy ott az elnök, Aljakszandr Lukasenka társaságában forgasson termelési propagandafilmet: kezében kaszával magasztalta a vidéket, amelynek szépsége Svájcot juttatta eszébe. Ukrajnában aligha végezhetne mezőgazdasági munkát – még békeidőben sem –, keleti szomszédunk ugyanis nemkívánatos személlyé minősítette a színészt, aki a Krím elfoglalása után egy nyilatkozatában, néhány évet előre ugorva a világtörténelemben, Oroszország részének nevezte Ukrajnát.

• Hogy került közel Steven Seagal és Oliver Stone Putyinhoz?
• Hogy reagáltak a támadásra az orosz elnök művészbarátai?
• Miért veszélyes, hogy az orosz művészek egy kalap alá kerültek Putyinnal?

A teljes cikket a Magyar Hang március 4-én megjelent, 2022/10. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!