Mit tett Orbán a cigányokért?

Mit tett Orbán a cigányokért?

Forgács István és Reichert János (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

 

Hogy fogy a magyar, az nem kérdés, pontosan látjuk a népszámlálási adatokból. Papíron fogy a cigány is, az is innen derül ki, hiszen elvesztettük a legutóbbi népszámláláson magukat cigánynak vallók harminc százalékát – erről is beszélt a Magyar Hangnak adott páros interjúban Forgács István romaügyi szakértő. Reichert János demográfiai szakíró szerint ugyanakkor a népszámlálási adatokkal ellentétben a cigányság jelenleg olyan 800-900 ezer fő lehet Magyarországon és a kormány számol is ezzel.

Vita alakult ki annak kapcsán is, hogy vajon mennyire sikeres a kormány felzárkóztatási politikája. Forgács István szerint a kormányban senki nem örül annak, hogy az általános iskolát végzők 40 százaléka funkcionális analfabéta, de kimondottan örülnek a felzárkózás területén elért eredményeknek. Azonban Reichert János szerint „ha több mint egy évtized után ezt tudja felmutatni az iskolarendszerünk, akkor nehéz azt mondani, hogy a kormány jót akar a leszakadó térségekben élőknek, hiszen a jelenlegi oktatás egyszerűen nem alkalmas a nevelésükre”.

Felmerült a vita során az is, hogy miként tudták elvenni az ázsiai vendégmunkások a magyarországi cigányoktól azt a munkát, ami soha nem is volt az övék, és hogy ezen a téren miképp tudott volna a kormányzat még hatékonyabb lenni. Szóba került, hogy a korábban a falvakat járó „kegyetlen multik” miért nem tudnak várni a politikára, és hogy vannak-e fontosabb tényezők egy társadalom életében a gazdasági viszonyoknál? Spolier: vannak, sőt, Reichert János három ilyet is említett, de szerinte a magyarok egyikben sem állnak jól, a cigányok pedig csak egyben. 

• Ott áll-e Orbán Viktor a szakképzők ajtajában?
• 
Látszik a családtámogatás összege Bódvalenkén?
• 
Mikor fog több cigány születni, mint magyar?
• 
Miért nem használja a kormány a kétharmadát?
• 
A nagypolitika hibája-e, hogy megeszi a drog a telepeket?
• 
Kiknek szól a csok?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap október 6-án megjelent, 2023/40. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!