„Nem az ő fejükre potyog a mennyezet"

„Nem az ő fejükre potyog a mennyezet

Pedagógustüntetés (Forrás: Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete/Facebook)

Ebben az évben sincs tornaterem az iskolában, mert a tetőre még mindig nincs pénz. Az oldalfal is életveszélyesnek lett minősítve, nem tudjuk, meddig áll. Már ázik az aula is, de erre az évre szerencsére kaptunk tíz új vödröt a beázásra – vázolja a helyzetet egy fiatal, vidéki, pályakezdő tanár a Miután felmondtam elnevezésű közösségi médiafelületen. Mint írja, felsős tanári diplomája van, ám az iskolájában nagy a hiány tanítókból, így a következő tanévre 3. és 4. osztályokba osztották be. Az iskola dajka végzettségű pedagógiai asszisztense az első osztályosokat fogja tanítani.

Az idei tanév kezdetén országszerte kritikussá vált a pedagógushiány, ugyanakkor az oktatási intézmények állapota is számos helyen problémás. A kormányzat különféle kommunikációs eszközökkel, iskolák átszervezésével, bezárásával, osztályok összevonásával próbál úrrá lenni a helyzeten. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a minap az Országgyűlésben kifejtette, szó sincs országos tanárhiányról, sőt európai összehasonlításban kifejezetten jól állunk. A gyakorlat azonban mást mutat: alig van olyan iskola, ahol ne keresnének „bármely szakos” tanárt. Aki teheti, magániskolába viszi gyermekét, több ezer magyar diák ingázik Ausztriába.

• Mekkora a valóságban a szakemberhiány? 
• Mérvadó-e ebből a szempontból a hivatalos közszolgálati állásportál?
• Hogyan trükközik a kormány, hogy elfedje a gondokat?
• A pedagógushiány mellett melyek az oktatási intézmények legégetőbb problémái?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap szeptember 8-án megjelent, 2023/36. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!