Nem „szimpatikus” lépés Rogánéktól

Nem „szimpatikus” lépés Rogánéktól

Zajlik a munka a gyógyszertárban (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Sem az egészségügyi intézmények gazdasági helyzetén, sem az ellátás minőségén, sem pedig a covid-járvány óta fennálló gyógyszerhiányon nem fog segíteni, ha az állam központosítja és koncesszióba adja a kórházi gyógyszertárak üzemeltetését – vélik ágazati szakemberek. A több száz milliárdos forgalmat bonyolító terület kiszervezését Rogán Antal felügyelete alatt készítik elő és bonyolíthatják le.

Éves szinten csaknem 220 milliárd forintos forgalmat bonyolítanak azok a kórházak és klinikák által fenntartott patikák, amelyek elsődleges feladata, hogy az intézményekben kezelt páciensek gyógyszereit, gyógyászati segédeszközeit beszerezzék. Másodsorban pedig az, hogy – amennyiben van hozzá kellő infrastruktúrájuk – kiszolgálják az egyéni vásárlókat is. Ezeket az egészségügyi ellátás szempontjából kulcsfontosságú szervezeti egységeket vonják össze, majd adják koncesszióba egy februárban megjelent kormányrendelet értelmében 2025 januárjáig. A jogszabály szerint az új szereplőt pályázat útján választhatja ki az általános politikai koordinációért felelős miniszter – Rogán Antal – a Nemzeti Koncessziós Iroda közreműködésével. A projekttársaság fontos kiváltságokkal fog rendelkezni: ahogy jelenleg az egyes intézmények gyógyszertárai, lakossági kiszolgálást is végezhet, ám ezekre a közforgalmú patikákra ismeretlen oknál fogva nem vonatkoznak azok a korlátozások, amelyek más gyógyszerészek munkáját szabályozzák.

• Jelenleg milyen szisztéma alapján működnek a kórházi gyógyszertárak?
• Milyen kiváltságokkal léphet piacra a Rogánék által kiválasztott projektcég?
• Milyen veszélyei lehetnek annak, ha a gyógyszerbeszerzésben csak a piaci-gazdasági szempontok alapján születik döntés?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap március 21-ig kapható 2024/11. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!