Olimpia Budapesten: megint nem volt esélyünk

Olimpia Budapesten: megint nem volt esélyünk

Budapest látképe (Fotó: Bence Balla-Schottner / Unsplash)

Rettenetes két hónapon lehet túl Orbán Viktor. A miniszterelnök augusztus 26-án még arról beszélt, hogy örök szövetség áll fenn a magyarság és a sport között, és aligha maradhat úgy az idők végezetéig, hogy Magyarország nem rendez olimpiát; október végére azonban kiderült, hogy a kormány máris letett a budapesti nyári játékok évtizedes tervéről. Előbb 2024, majd 2032, végül 2036 volt a céldátum, de úgy tűnik, a biztos vereség tudatában már a kormányfő sem gondolja annyira fontos kampányüzenetnek a világ legjelentősebb sportversenyének megrendezését.

Minderről a Népszava Fürjes Balázzsal készített különös pr-interjújából értesülhettünk. „Ez a vonat itt volt, de elment, és lehet, hogy végleg (…) nem vagyok biztos benne, hogy az én nemzedékem számára ez a lehetőség még valaha visszatér” – fogalmazott a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC) állandó tagjává választott egykori politikus. Megdöbbentő vallomása alapján úgy tűnik, hiába költött ezermilliárdokat a kormány a különféle sportberuházásokra, és hiába folytatott alig félreérthető sikerkommunikációt, a „lopakodó olimpia” nem nyitja meg az utat a valódi nyári játékok előtt.

 

• Miért vesztették el lelkesedésüket a világ nagyvárosai az olimpiaszervezés iránt?
• Kiknek lehet esélye a 2036-os játékok megrendezésére, és miért?
• A Nemzetközi Olimpiai Bizottság jelenlegi elnöke szerint melyik ország mellett szólnak erős érvek?

A teljes cikket a Magyar Hang november 3-án megjelent, 2023/44. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!