Orbán–Gyurcsány-tengely

Orbán–Gyurcsány-tengely

Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor televíziós vitája 2006-ban (Fotó: Reuters/Árvai Károly)

A vélemények mindig fontosabbak a tényeknél, hiszen az embereket nem a tények, hanem az azokról alkotott véleményük mozgatja, ezt rögzíti a világnézet kifejezés is. Az embereket elsősorban a jövő izgatja, sőt – első pillantásra meglepő – a történelmet vizsgálókat is. Mi lesz itt, mi lesz velem, velünk – ezek a legnyugtalanítóbb kérdések. Jövőnket nagyban befolyásolja a választások eredménye, és ez a demokrácia szépsége, egyben keresztje: hogy felelősek vagyunk hazánk politikájáért. A választásokon győztes erők joggal hivatkozhatnak rá, hogy a nép felhatalmazásával cselekszenek. Ha az országnak tolvaj, korrupt kormánya van, akkor bizony a felelősség is közös, a megrabolt nép nem hivatkozhat rá, hogy akarata ellenére fosztották ki.

A mi helyzetünk azonban kicsit más – nevezetesen minket, magyarokat bekerített a politikai elitünk. Nálunk a parlamenti többséget és kisebbséget egyazon bordában szőtték, pontosabban szövik. A közéletet teljesen hatalmába kerítette a Fidesz, és evvel a hatalmával visszaélve maga teremti az ellenzékét is. Aki azt hiszi, hogy a 2022-re készülő ellenzéki együttműködés nem Orbánék szája íze szerint alakul, annak érdemes számot vetnie néhány ténnyel. Lássunk párat ezek közül.

Erről is olvashat a cikkben:
• „A Fidesz-média összes megnyilvánulása Gyurcsány Ferenc pártját segíti.”
• „A Fidesznek elsőrendű érdeke, hogy az ellenzéket Gyurcsánnyal azonosítsák.”
• „Nagyban megkönnyítené a helyzetet, ha Gyurcsány Ferenc visszavonulna.”

A teljes cikket a Magyar Hang június 25-én megjelent 2021/26. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!