Osztogatás adósságból

Osztogatás adósságból

Orbán Viktor Kötcsén (Fotó: Orbán Viktor / Facebook)

Most éppen 2025 második felére ígéri a kormány a gazdaság beindítását, egészen pontosan annak a 4 százalék körüli növekedésnek az elérését, amit tavaly még idénre ígért. Idén meg körülbelül akkora lesz a növekedés, amekkorát Nagy Márton 2023-ra ígért, amely végül recesszióba fordult. Mindezt azért érdemes előrebocsátani, hogy világos legyen, mennyit érnek a kormányzati prognózisok. A legújabb növekedési nekifutásnak Orbán Viktor kötcsei nyilvános megszólalásai alapján három feltétele van: Trump bejövetele, Matolcsy elmenetele és a 12 milliárd eurónyi, „számlánkon lévő” uniós pénz lehívása.

Trumptól prompt békét vár a kormány, nemhogy a januári hivatalba lépése másnapján, hanem már a november 5-ei választási győzelme pillanatában. Mellőzzük nagyvonalúan a lehetőséget, hogy Trump netán nem nyer, ha ezt félre is tesszük, azt még senki nem tudta megmondani, mire alapozható Trump azonnali béketeremtő képessége a saját szavain kívül. Az ehhez kötött magyar „békeköltségvetés” reklámozása ily módon legfeljebb retorikai fogás, de azért mégiscsak úgy tűnik, a kormány tényleg azt hiszi, hogy ez év végére, a jövő év elejére itt valami olyan gyökeresen megjavul, amitől kitágul a rendelkezésére álló mozgástér.

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap szeptember 19-ig kapható 2024/37. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!