Kulcsfontosságú információkat szállított a nácikról Churchill „titkos hadseregének” utolsó női tagja

Kulcsfontosságú információkat szállított a nácikról Churchill „titkos hadseregének” utolsó női tagja

A brit Különleges Hadműveletek Végrehajtó Egység (Special Operations Executive, SOE) második világháborúban tevékenykedő ügynökeinek állított emlékmű Londonban (Fotó: Matt Buck/Wikipedia)

 

A második világháború idején 39 nő dolgozott a brit hírszerzésnek ellenséges területen. „Churchill titkos hadseregének” utolsó tagja, az idén októberben elhunyt Phyllis Latou.

Százkét éves korában távozott az élők sorából Phyllis Latour, Winston Churchill titkos műveletekért felelős ügyosztályának utolsó női ügynöke, aki az ellenséges vonalak mögött, a nácik ellen végzett hírszerzői tevékenységével szerzett magának elévülhetetlen érdemeket a második világháború során. A Genevieve fedőnéven a brit parancsnokságnak titkos morzeüzeneteket továbbító Latour történetét most ismerhette meg a világ, miután személyes aktáit feloldották a titkosítás alól. A Churchill titkos hadseregeként is ismert Különleges Hadműveletek Végrehajtó Egységének (Special Operations Executive, SOE) volt egy 39 tagból álló női különítménye. Ennek tagja volt a francia apától és brit anyától származó Latour is, akit nem sokkal a szövetségesek 1944-es normadiai partraszállása előtt vetett be a brit hírszerzés az elhárító munkába, majd utána a németek által megszállt Franciaországban teljesített szolgálatot.

 

• Miért becsülték alá a britek a második világháborúban női ügynököket?  
• Mi volt Phyllis Latour egyik legmeredekebb akciója?
• Mi volt a brit hírszerzés legnagyobb nemtörődömsége a második világháborút követően?
• Mit neveztek a „béke borzalmainak”?