Politika a mocsárban

Politika a mocsárban

Silvio Berlusconitól búcsúznak az olaszországi Arcoréban 2023. június 14-én (Fotó: Gurzó Ákos)

A modern politika nyelvezetét, eszköztárát megújító, világszerte mintát adó személyiségként, a legújabb kori populizmus atyjaként búcsúznak sokan a héten elhunyt Silvio Berlusconitól. A mintaadás talán túlzás, még leginkább Orbán Viktor esetében látszik igaznak; pontosabb a nyugati világban fokozatosan teret nyert újfajta politikusi szerepfelfogás előfutáraként emlékezünk rá.

Erős túlzás azt állítani, hogy Donald Trump, Boris Johnson, Jair Bolsonaro vagy Orbán Viktor mind az ő köpönyegéből bújt elő, de a felsorolt nevekkel fémjelzett sorban ő időben az első. Szándékosan nem említettem keleties autokrata rendszerek vezéreit, Putyint vagy Erdogant, mert Berlusconi nyugati jelenség. A háborús agresszor orosz elnökhöz fűződött évtizedes szoros viszonya ellenére atlantista vezető volt, aki például Orbánnal ellentétben támogatta a neokonzervatív ifj. Bush iraki háborúját. Gazdaság- és társadalompolitikai elképzelései pedig erősen neoliberális ihletésűek voltak, itt már több a közös pont a magyar miniszterelnökkel.

• Miben volt pont az ellentéte Berlusconi Orbánnak?
• Mi volt a fő fegyvere?
• Mit lenne érdemes eltanulni az újpopulistáktól?

A teljes cikket a
Magyar Hang hetilap június 16-án megjelent, 2023/24. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!