Főleg pontyot telepítünk a hazai vizekbe, de több bajt is okozunk ezzel

Főleg pontyot telepítünk a hazai vizekbe, de több bajt is okozunk ezzel

Fotó: Danil Aksenov/Unsplash

A ponty a hazai horgászok legkedveltebb zsákmánya. Érthető hát, hogy a tavainkba és folyóinkba nagyrészt ezt a halfajt telepítik a horgászati hasznosítók. Csakhogy a túl sok ponty egyáltalán nem tesz jót a vízi élővilágnak. A biodiverzitás megőrzése érdekében alaposabban át kellene gondolnunk, milyen halakat engedünk természetes vizeinkbe.

A többi halfajhoz képest nagyon nagy túlsúlyban vannak a pontyok a magyar vizekben. A horgászszövetségek évente sok ezer tonnát telepítenek belőlük. A céljuk egyértelmű: a horgászoknak szeretnének kedvezni, akik rengeteg pénzt fizetnek ki engedélyekre, érthető hát, hogy halat szeretnének fogni. Többségük pontyot.

A kereslet pedig megtalálja a maga kínálatát. Mivel a természetes szaporulat nem tudja fedezni a szükségleteket, a vízkezelők folyamatos telepítésekkel tartják szinten az állományt. Az utánpótlás nélkül ugyanis hamar kifogynának vizeink a pontyokból. A jelöléses vizsgálatok azt mutatják, hogy egy telepített ponty átlagosan egy évnél kevesebbet tölt a vízben, mielőtt egy horgász hazaviszi. Ráadásul nem csak az elvitel ritkítja az állományt, a kutatók szerint a kifogás után visszaengedett példányok egy része elpusztul az átélt stressz és sérülések miatt. Ebből következik, hogy a telepítésekben nem lehet szünetet tartani. 

• Miért káros a túl sok ponty a vizek számára?
• Milyen veszélyei lehetnek a haltelepítéseknek?
• Miért nem képes a természetes szaporulat fedezni az igényeket?
• Milyen előnnyel járnának az árasztások?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!