Mi lesz a felvidéki magyar pártokkal? Van még út fölfelé?

Mi lesz a felvidéki magyar pártokkal? Van még út fölfelé?

A Szövetség választási plakátja Felvidéken (Fotó: Magyar Hang/Majláth Ronald)

Jókora feszültség alakult ki a Szövetségben az után, hogy a felvidéki magyar pártok egy részéből összeállt formációnak nem sikerült átlépnie a választási küszöböt a szeptember végén tartott szlovákiai parlamenti választáson. A Magyar Koalíció Pártjából (MKP), a Hídból, valamint az Összefogás Pártból alakult Szövetségben ugyanis komolyan felmerült, hogy a siker elmaradása miatt az Orbán-kormány stratégiát vált, és elengedi a kezét, vagy csökkenti a párt támogatását. Belátva, hogy ez a felállás nem működik. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy héttel ezelőtti szlovákiai látogatása után azonban a szereplők részben megnyugodhattak: a jelek szerint Budapest továbbra is ugyanúgy fogja támogatni a Szövetséget, mint eddig. Ám a Szövetség háza táján ezzel még korántsem rendeződtek a vitás kérdések.

Ahogy az várható volt, a választás után azonnal előkerült Gyimesi György, vagyis az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) korábbi politikusának neve, aki a párt országos listáján a 149. helyen szerepelt. A szlovákiai választási rendszerben a szavazók a preferenciaszavazataikkal is kiemelhetik egy adott listán, mely politikust látnák legszívesebben az országgyűlésben, így országos ismertsége miatt Gyimesi okkal számíthatott arra, hogy a Szövetség parlamentbe jutása esetén ő is mandátumot szerez. Ennél is nagyobb reményeket fűztek többen ahhoz, hogy Gyimesi több preferenciaszavazatot kap majd, mint a Szövetség elnöke, Forró Krisztián, ami egyértelmű jelzés lett volna, hogy az egykori OLaNO-politikus népszerűbb a választók körében.

• Mi várható a decemberi tisztújításon?
• Mi lesz a platformokkal?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/46. számában találja. Vegye meg november 23-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!