Szétveri Boszniát a népirtásvita?

Szétveri Boszniát a népirtásvita?

Boszniai muszlim nők kimenekítésükre várnak Potocariban 1995. július 12-én (Fotó: Reuters)

A gyűlöletbeszéd, a háborús bűnösök dicsőítése, a revizionizmus vagy a népirtás és a háborús bűncselekmények közvetlen tagadása megakadályozza a társadalmakat abban, hogy szembenézzenek saját kollektív múltjukkal. Az ilyen viselkedés újra megalázza az áldozatokat és szeretteiket, miközben fenntartja az igazságtalanságot, és veszélyezteti a nemzetek közötti viszonyokat – ezekkel a szavakkal indokolta Valentin Inzko, a nemzetközi közösség távozó boszniai főképviselője azt, hogy rendelettel módosította a boszniai büntető törvénykönyvet, amely innentől börtönnel sújtja azokat, akik tagadják, hogy Srebrenicában népirtás történt 1995-ben.

Az osztrák diplomata ugyanakkor ezzel a lépésével aligha hagyott maga után békésebb országot. Sőt, a jelek szerint a genocídiumvita felmelegítése most újabb politikai válságba taszította a soknemzetiségű államot.

A teljes cikket a Magyar Hang augusztus 6-án megjelent 2021/32. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!