„Szeretetből tesszük” – Magyarországon dolgozó filippínók mesélnek itteni életükről

„Szeretetből tesszük” – Magyarországon dolgozó filippínók mesélnek itteni életükről

Hernandez Elmer atya (b), Sesno Roldan és Nocon Arlene (Fotó: Magyar Hang/Katona Mariann)

Tízezer kilométer választja el Magyarországot a Fülöp-szigetektől. A jobb élet reménye vonzotta ilyen messzire hazájától a 39 éves Nocon Arlene-t és kollégáját, a 35 éves Sesno Roldant is. Tavaly ősszel érkeztek hozzánk, azóta a négyezer lelkes Vasváron laknak egy munkásszállón más filippínókkal közösen. Éljenek bárhol, a hétköznapjaikban fontos szerepet játszik a keresztény hit. A templomban nem akármilyen meglepetés érte őket: kiderült, hogy az egyik vasvári atya is Fülöp-szigeteki. A magyarul jól beszélő verbita szerzetes, Hernandez Elmer 16 éve érkezett az országba. Hármukkal beszélgettünk családról, áldozathozatalról és a filippínó karácsonyról, ami elképzelhetetlen banánketchupos spagetti nélkül.

Isten útjai kifürkészhetetlenek. Mégis mekkora esély volt arra, hogy egy magyar vidéki kisvárosban találkozzak filippínó honfitársakkal? – emlékezett vissza Elmer atya arra, mit érzett, amikor először szembesült azzal, honnan is érkeztek a vendégmunkások Vasvárra. Maga a plébános a világ számos pontján szolgáló verbita missziós rend tagjaként érkezett Magyarországra. Mint mesélte, a Fülöp-szigetekiek a spanyoloknak köszönhetik keresztény hitüket, akik 500 évvel ezelőtt vitték azt el hozzájuk. Mára viszont meglátása szerint éppen Európában haldoklik a kereszténység, míg a Fülöp-szigeteken folyamatosan erősödik. – A filippínók most vendégmunkásaikon keresztül tudják visszaadni a hit ajándékát Európának. Nemcsak az a missziónk, hogy itt dolgozzunk, hanem az is, hogy újraélesszük a kereszténységet a kontinensen – mondta.

Aki elmúlt 35, nem kell már sehova

Mindhárman hangsúlyozták, a Magyarországra érkező vendégmunkások nem a helyiektől vesznek el lehetőséget, szükségünk van a segítségükre a munkaerőhiány miatt. Állásra pedig a Fülöp-szigetekieknek van szüksége, kint ugyanis nem könnyű munkához jutni. 

• Hogyan fogadták a vendégmunkásokat a magyarok?
• Tapasztalataik szerint mik a legjellemzőbb kulturális különbségek a magyarok és a filippínók között?
• Hogyan ünneplik a karácsonyt a Fülöp-szigeteken? 

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023-as karácsonyi dupla számában találja. Vegye meg január 4-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!