Szuverenitás mint politikai termék

Szuverenitás mint politikai termék

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter érkezik meghallgatására az Országgyûlés gazdasági bizottságának ülésére a Parlamentben 2023. november 14-én (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Egy malomban őröltünk Soros Györggyel – emlékezett vissza a régi időkre Orbán Viktor a Századvég politikai műhely alapításának harmincadik évfordulója alkalmából rendezett konferencián. A miniszterelnök nem bontotta ki az igazság minden részletét. A rendszerváltás környékén őt és pártját a nézetazonosságon túlmenő szorosabb viszony fűzte a magyar származású amerikai milliárdoshoz. Soros anyagi támogatást nyújtott sokakkal együtt a mai kormányfőnek, a liberális Fidesznek, amivel befolyásolta a magyarországi politikát. Ráadásul Orbán Viktor visszaemlékezésével szemben nem csupán arról volt szó, hogy Soros György és a Fidesz is a kommunista rendszer lebontásán fáradozott.

A milliárdos, akinek alapítványa pár évvel a fordulat előtt már legálisan jelen volt az országban, határozott elképzelésekkel rendelkezett arról is, milyen típusú berendezkedés kívánatos a rezsim bukása után. Ennek jegyében támogatta a Fideszt (is). Mindenki bűnös lett volna – politikus, író, művész, tudós, diák, népi és urbánus magyar –, akit pénzzel, ösztöndíjjal támogatott az a bizonyos alapítvány? S amely sok-sok alkotó számára biztosított megélhetést, ösztönözve a magyar kultúra megújulását, a kulturális hagyomány átörökítését. A mai Fidesz narratívája szerint igen. Pedig a párt később sem volt finnyás, ha külföldről gurult hozzá valutában némi apanázs. A Népszava írta meg a héten, a német jobboldal hogyan segítette a 2000-es évek ellenzéki időszakában a pártot és holdudvarát – még az egyik kötcsei találkozó költségeihez is hozzájárulva.

• Mi a Fidesz célja a törvényjavaslattal?
• Hogy lehetne megteremteni a szabad versengés feltételeit?

A teljes cikket a
Magyar Hang hetilap 2023/46. számában találja. Vegye meg november 23-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!