Támaszt adni a számunkra legfontosabbaknak

Támaszt adni a számunkra legfontosabbaknak

(Forrás: Magyar Hospice Alapítvány/Facebook)

Hogyan telnek az ünnepek a Budapest Hospice Házban, ahol végstádiumú rákbetegek kapnak ellátást? Miért nem beszélünk a halálról? Fel lehet-e készülni rá? Az intézet orvosigazgatójával, Muszbek Katalinnal és pszichológusával, Biró Eszterrel beszélgettünk.

Úgy volt, hogy személyesen találkozunk a Budapest Hospice Házban, de aztán covidos megbetegedések történtek az intézetben. Így telefonon tudtunk beszélni. Muszbek Katalin orvosigazgató elmondta, náluk különösen nagy a kockázata annak, ha egy betegük elkapja a koronavírust, egyrészt mert gyenge a szervezetük, másrészt meg azért, mert ha kórházba kerülnek, ott nem látogathatók, így adott esetben nem tudnak elbúcsúzni a szeretteiktől. 

A hospice-ellátás életük utolsó szakaszában lévő betegeknek segít. Erre az állapotra különösen jellemzők a kínzó tünetek, ezek enyhítése a hospice-ellátás alapvető célja. A fájdalmak csillapítása folyamatosan és fokozatosan, megelőző jelleggel történik, ezzel a minimálisra csökkenthetők vagy teljesen megszüntethetők azok – olvasható a hospice-házat működtető Magyar Hospice Alapítvány honlapján.

• Miben más a karácsony a hospice-házban mint egy átlagos hétköznap?
• Volt-e már, hogy valaki nem akart ünnepelni, mert „úgyis mindjárt meghalok”?
• Milyen is egy hospice-ház?

A teljes cikket a Magyar Hang december 22-én megjelent karácsonyi dupla számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!