Taylor Swift: egykor a jobboldal üdvöskéjének tartották, de hirtelen a „balliberálisok” bábjává vált

Taylor Swift: egykor a jobboldal üdvöskéjének tartották, de hirtelen a „balliberálisok” bábjává vált

Taylor Swift amerikai énekesnő, dalszerző átveszi a legjobb popalbum kategória díját a Midnights címû lemezéért a Grammy-díjak 66. átadási ünnepségén Los Angelesben 2024. február 4-én (Fotó: MTI/AP/Invision/Chris Pizzello)

Napóleonhoz és Julius Caesarhoz mérhető hős, akiben a világlélek testesül meg – írta Taylor Swiftről a The New Yorker magazin január végén. Merész társítás Hegel filozófiai rendszerébe helyezni az énekesnőt, de ha a világlelket a korszellemmel helyettesítjük, akkor a minden létező popzenei rekordot megdöntő díva valóban szimbolikus karakternek tűnik. Taylor Swift ugyanis már nem csupán a világ leghíresebb előadóművésze, de kulturális, közéleti és gazdasági hatását tekintve akár nagypolitikai játszmákat is eldönteni képes fenomén. Aki ráadásul egy hegyomlásnyi segítőt is talált maga mellé.

Sorolhatnánk az elnyert díjakat – a február 4-ei Grammy-gálán újabb elismeréseket söpört be –, az eladott albumokat – 200 millió lemeze fogyott világszerte – vagy a turnék bevételeit – legutóbbi koncertkörútja több mint egymilliárd dollárt termelt –, az énekesnő körül kialakult tömeghisztériát azonban talán még ezeknél az adatoknál is jobban jellemzi a mezeladásra gyakorolt hatása. Tavaly nyár óta a bulvárlapok számára kiapadhatatlan forrás az énekesnő és a Kansas City Chiefs amerikaifoci-csapat támadója – tight endje –, Travis Kelce románca. Ahogy az eleinte inkább csak médiahekknek látszó kapcsolat komolyra fordult, és a felek nyilvánosan mutatkoztak együtt, Kelce népszerűsége hirtelen kilőtt, a nevével ellátott mezek eladása a négyszázszorosára ugrott. Csakhogy a játékos már addig is az amerikaifoci-liga (NFL) egyik legismertebb játékosa volt, ám Taylor Swift oldalán a sztárság új szintjeit ismerhette meg. És nemcsak ő, az egész (sport)világ: a popikon újraértelmezte a híresség fogalmát.

• Miért hamisítatlan hollywoodi toposz az énekesnő románca?
• Milyen összeesküvés-elméletek születtek Taylor Swiftről és hogy jön ide Trump? 
• Milyen zöld farok lóg ki a jelmez alól?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a
Magyar Hang hetilap február 15-ig kapható 2024/6. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!