Titkolózik a kormányhivatal a CATL akkugyárépítési területén történt balesetről

Titkolózik a kormányhivatal a CATL akkugyárépítési területén történt balesetről

Munkagépekkel talajelőkészítő munkálatokat végeznek a leendő CATL akkumulátorgyár területén a Déli Ipari Parkban Debrecen közelében 2023. február 23-án (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Fotó: Czeglédi Zsolt

Tavaly júliusban súlyos baleset történt Debrecenben, a Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) debreceni akkumulátorgyárának építkezésén. Egy cölöpverő gép alkatrésze rázuhant egy munkásra. A történtekről beszámoló RTL Híradó szerint a 30 kilós csavar ütése miatt a férfi lebénult.

A történtek után munkavédelmi eljárás indult. Lapunk tavaly ősz óta próbálta kideríteni, mi történt pontosan a CATL építkezésén, ezért kértük közérdekűadat-igényléssel a munkavédelmi eljárást lefolytató Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivataltól az eredmény kiadását. A hatóság azonban titkolja a baleset körülményeit. Azon túl, hogy a vizsgálatot lezáró jelentést sem adták ki – jogszabályokat sem jelöltek meg az elutasítás indokaként –, ízlésüknek megfelelően szelektáltak a kért adatok között. Ugyanakkor legutóbbi válaszlevelük szerint az elindított munkavédelmi eljárás időközben lezárult. Azonnali intézkedésként a balesetet okozó gép használatát a szabálytalanság megszüntetéséig felfüggesztették. Pénzbüntetést vagy más komolyabb marasztaló szankciót nem szabtak ki. Merthogy – írták – figyelmeztetést alkalmaztak, előírták a hiányosság megszüntetését, továbbá köteleztek a balesetet okozó munkaeszköz soron kívüli felülvizsgálatára. Ezenkívül – noha kértük – olyan alapvető információkat sem közöltek, mint hogy milyen megállapításokat tettek a vizsgálatuk során, milyen vállalattal szemben folyt az eljárás, és az sem derült ki, emberi mulasztás okozta-e a balesetet.

A Rácz Róbert főispán, volt fideszes országgyűlési képviselő által vezetett kormányhivatal „tájékoztatásnak” szánt válaszába nem nyugodtunk bele, a kínai akkumulátorgyár-beruházó vállalatot is megkerestük. A CATL tájékoztatásából derült ki, hogy a nagy teljesítményű fúrógépekkel az épületek mélyalapozásához szükséges cölöp alapokat fúrták. Az egyik azonban meghibásodott, és a magasból leesett alkatrész okozta a sérülést. A baleset miatt az összes hasonló cölöpfúró gép rendkívüli felülvizsgálatát kérték az építkezésen dolgozó fővállalkozóktól. A balesetet okozó géppel azonos nem volt a területen, illetve a balesetet okozó hasonló alkatrész sem volt más gépeken.

• Mit közölt a CATL a balesetről?
• Milyen segítséget kínáltak a balesetet szenvedett munkásnak?
• Miért érdekes, hogy nem engedett betekintést a megyei kormányhivatal az eljárásról készült iratokba?
• Milyen változások történtek a hatóság által kiszabható büntetési tételekben?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap március 7-ig kapható 2024/9. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: akkumulátorgyár, CATL