Tovább dúl a brit-uniós kolbászháború

Tovább dúl a brit-uniós kolbászháború

Kutyák az ír és északír határon Flagstaffban. Belőlük nem lesz szalonna (Fotó: Reuters/Clodagh Kilcoyne)

Nem valószínű, hogy 2021-ben pont kerül az északír kérdésre – közölték meg nem nevezett brüsszeli illetékesek a BBC-vel. Az északír protokoll néven ismertté vált egyezmény a brexit legkacifántosabb megoldása, amely az 1998-as nagypénteki egyezménnyel létrehozott határmentes, egységes ír sziget eszményét megtartva egy belső, brit határt létesített az Ír-tenger két pontja közé.

Így bár az Egyesült Királyság részének számító Észak-Írország tagja maradt a közös uniós piacnak, mégis több élelmiszerfélét, a fagyasztott húst, a tejet, a halat vagy épp a tojást, de az egészségügyi termékeket, köztük a gyógyszereket is ellenőrizni kell az északír kikötőkben, hogy azok megfelelnek-e az uniós előírásoknak. A legnagyobb problémát a darált hús és az abból készült termékek angol kolbászra is vonatkozó importtilalma jelenti, valamint az, hogy a protokoll ellenőrzési jogát az Európai Bíróság gyakorolja.

A kolbászokon kívül akad egy másik, nem sokat firtatott repedés is a falon, méghozzá a határátlépés kérdése. Sarkosan nézve, a helyzetet kihasználva egy Írországig elvergődő, az EU-ba illegálisan bejutó személy akár át is slisszanhat Észak-Írországba és onnan esetleg akár Nagy-Britanniába is.

• Milyen engedményeket ajánl az EU?
• Mi fokozta a diplomáciai perpatvart?
• Hogyan alakul a határátlépés kérdése?

A teljes cikket a Magyar Hang október 22-én megjelent, 2021/43. számában olvashatja el (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!