Ukrajna keresi a gyenge pontokat

Ukrajna keresi a gyenge pontokat

D-30 típusú vontatott tarackkal lövi az orosz állásokat egy ukrán katona a frontvonalnál, a kelet-ukrajnai Donyecki területen 2023. augusztus 9-én, az Ukrajna elleni orosz hadmûveletek második évében (Fotó: MTI/AP/Libkos)

Sikeresen partra szállt a Dnyeper keleti partján, majd elfoglalta az ukrán haderő Kozacsi Laheri települést – írta meg több orosz katonai Telegram-csatorna, amit később más orosz források is megerősítettek. A Herszoni területi településnél ezúttal azért tudtak diadalmaskodni az ukránok, mert az oroszok a térségben állomásozó légideszantos egységeiket áthelyezték a zaporizzsjai frontvonalra, ahol az ukrán erők fő támadását várták. Így a védelmet már csak kisebb harcértékkel rendelkező mozgósított egységek látták el. Miután múlt év novemberében az oroszoknak fel kellett adniuk a Herszoni terület Dnyepertől nyugatra fekvő területeit, most a keleti oldalon is erre kényszerültek: miután az ukrán egységek áttörték az első védelmi vonalakat, 800 méter mélyen haladtak előre. A Konka folyó menti kis település elvesztése ráadásul különösen fájdalmas lehet az oroszoknak. Ha az ukrán haderő meg tudja vetni itt a lábát, akkor Kijevnek lehetősége nyílik további erők és felszerelések áthelyezésére is. Közelben fekszik ugyanis egy főútvonal, amely a leggyorsabb utánpótlási vonalat jelenti a terület keleti részéhez, ami még rengeteg fejfájást okozhat az oroszoknak.

• Figyelemelterelő hadművelet lehet az ukránok herszoni támadása?
• A Fekete-tenger is hadszíntérré válhat?
• Mi a helyzet a zaporizzsjai fronton?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap augusztus 11-én megjelent, 2023/32. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!