Fabiny Tamás: Az ukránok joggal várják, hogy a megszállt területeket visszakapják

Fabiny Tamás: Az ukránok joggal várják, hogy a megszállt területeket visszakapják

Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke az Odesszához közeli Novohradkivka (Neuburg) hatalmas templomának falai között. A templomot a 20. század elején építették, de a szovjethatalom 1937-ben bezáratta azt. Évtizedeken át kultúrháznak használták, mára azonban romosan áll
Fotó: Vörös Szabolcs

Fabiny Tamás volt az első magyarországi egyházi vezető, aki ellátogatott a háború sújtotta Ukrajna Kárpátalján túli területeire is azóta, hogy Oroszország tavaly február 24-én lerohanta az országot. A Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspökeként és a németországi székhelyű evangélikus szervezet, a Martin-Luther-Bund elnökeként utazott Odesszába.

Az ukrán evangélikusokkal az igazságos békéért is imádkoztak, azt mondta a Magyar Hangnak, hogy mindig így szokott fogalmazni, de nem csak ő, hanem az egyházak általában, Ferenc pápa is, szemben azokkal a politikusokkal, akik a békét és az azonnali fegyverszünetet hirdetik. – Természetesen mi is azt akarjuk, hogy fegyverszünet és béke legyen, de enyhén szólva képmutató hozzáállás lenne, ha azt mondanánk az ukránoknak: fogadják el, hogy elcsatolták az országuk egy részét, nyújtsanak kezet, és béküljenek meg. Az ukránok joggal várják el, hogy az elcsatolt és megszállt területeket, beleértve a Krímet is, visszakapják. Az igazságosság alatt ezt értjük – magyarázta. Kiemelte, hogy ebbe persze bele kell érteni azt is, hogy a kárpátaljai magyaroknak is legyenek jogai, mert az is biztos, hogy a nyelvtörvénynek, amellyel az oroszokat akarták megbüntetni, a magyarok is áldozatai.

• Karitatív célja is volt az utazásnak?
• A lelkészek Ukrajnában maradtak?
• Mit változtatott ez a látogatás azon, ahogy Ukrajnáról gondolkodik? Mit adott hozzá a tudásához?
• Mit tapasztalt, hogyan állnak most az odesszai emberek a háború kérdéséhez?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!