Végtisztesség futószalagon

Végtisztesség futószalagon

Temetés (Fotó: Pixabay)

A minap az egyik fővárosi temető szóróparcellájában búcsúztatták az ismerősömet. Szokatlanul korai időpontra, reggel nyolcra volt meghirdetve a gyászszertartás, ám a szórószökőkút technikai probléma miatt nem indult el. Egy órát csúszott a búcsúztatás, amely végül alig tíz perc alatt le is zajlott. Mire felocsúdtunk, már érkezett a következő urna és egy másik gyászoló család. Később kiderült, nem az aznapi első szertartáson akarták behozni a lemaradást, hiszen a következő búcsúztatás negyed 9-re volt meghirdetve – számolt be frissen szerzett temetői tapasztalatairól egyik olvasónk.

A temetkezési szolgáltatók túlterheltsége nem meglepő: hetek óta tombol a járvány harmadik hulláma, a koronavírus következtében elhunytak száma a hivatalos adatok szerint naponta háromszáz körüli. „Békeidőben” Magyarországon naponta 300-350-en halnak meg, napjainkban tehát közel kétszer ennyi holttest hűtését, igény szerint hamvasztását kell megoldani, és értelemszerűen sokkal több a temetés is. Megpróbáltunk utánajárni annak, hogy a jelenlegi helyzettel miként tudnak megküzdeni a temetkezési társaságok és temetők.

  • A krematóriumok egyelőre bírják a többletterhelést, kapacitásaik kihasználtsága hónapok óta a maximumon van
  • Van, ahol a felső vezetők is részt vesznek a hamvasztás lebonyolításában, hogy az alkalmazottaknak ki tudják adni a pihenőidőt

A teljes cikket a Magyar Hang április 16-án megjelent, 2021/16. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Pluszfelületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!