Tragédiához vezethet, ha a klímaváltozás találkozik a gyenge állammal – Reptér Csicsmann Lászlóval

Tragédiához vezethet, ha a klímaváltozás találkozik a gyenge állammal – Reptér Csicsmann Lászlóval

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mennyire rázta és Marokkót a legutóbbi földrengés, és mennyire számít súlyos katasztrófának a líbiai özönvíz és áradás? Lesznek-e bármiféle politikai következményei az életek ezreit kioltó tragédiáknak? Mind Marokkó, mind Líbia az afrikai migráció fő útvonalának számít. Mi a helyzet most ebben a két országban a bevándorlás szempontjából? Ez a két ország mennyire tudja, akarja visszatartani az illegális bevándorlókat? Minek a függvénye, ha épp feltartóztatják őket? Mennyire megvalósítható az az uniós elképzelés, amely már a Magreb-térségben megállítaná, és ott helyben bírálná el az esetleges menedékkérelmeket?

Ugyan a magyar kormány sokat beszél a migrációról, ám mivel a Magreb-térség fizikailag nem számít határnak, nem sokat beszél erről a régióról. Viszont a magyar diplomácia igen aktív volt, különösen Líbia irányába. Hogy áll most az Orbán-kormány magreb-térségi politikája? Csicsmann Lászlóval, a Széchenyi István Egyetem professzorával, Közel-Kelet szakértővel beszélgettünk.

E heti brüsszeli perceinkben Arató László tudósítónkkal a két katasztrófa uniós vonatkozásairól, illetve arról beszélgettünk, hogy vajon az EU tudja-e ellenőrizni azokat a pénzeket, amiket a migráció megfékezésére az észak-afrikai térség államainak ad?

A műsor podcastként is meghallgatható. Iratkozzon fel Podcast-csatornáinkra: SpotifyGoogle PodcastsApple Podcast.