Női kardcsapatunk ötödik helyével zárult a vívó-vb

Női kardcsapatunk ötödik helyével zárult a vívó-vb

Márton Anna (b), Katona Renáta (b2), Pusztai Liza (j2) és László Luca a vívó-világbajnokság női kard csapatversenyében az ötödik helyen végzett (Fotó: MTI/Czagány Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Úgy tűnik, a női kardcsapat azt találta ki a keddi napra – talán a lengyelek elleni hihetetlen fordítással megnyert nyolcaddöntőt követően –, hogy megnézi: vajon mi az a hátrány, amit még meg tud fordítani. Vélhetően nemcsak a nézők, de a csapat vezetőedzője, Gárdos András is eltekintett volna ettől, ám a Márton Anna, Pusztai Liza, Katona Renáta, László Luca összeállítású csapat nem tágított.

Az olaszok elleni negyeddöntőnek eleve nem ők voltak az esélyesei, ám arra senki sem goldolt a találkozó kezdete előtt, hogy az előző napi hős, Pusztai Liza ezúttal 16 tusos hátrányban megy majd fel az utolsó asszójára. Nos, a 18 éves vívó úgy tűnik, szereti a lehetetlen helyzeteket – a lengyelek ellen 33-41-ről fordított –, és elképesztő vívással 9 tust le is dolgozott, ám ez is kevés volt a győzelemhez (38-45). Maradt az alsó ág, valamint az olimpiai kvalifikáció miatt a rendkívül fontos 5. hely megszerzése.

Pusztai Liza a vívó-világbajnokság női kard csapatversenyén, az Ukrajna elleni mérkőzésen (Fotó: MTI/Czagány Balázs)

Ezen az úton előbb a kínai válogatott magasodott Márton Annáék előtt, ám ezúttal a világranglista negyedik helyezettje is hozta azt, ami elvárható volt tőle.

Igaz, Márton sérült lábbal vívott –, és előbb 9-5-tel, majd egy 12-4-es asszóval szinte egymaga verte meg a kínaiakat, igaz, az i-re a pontot szokás szerint hátrányból kezdő Pusztai tette fel. Az ötödik helyért aztán az olimpiai ezüstérmes ukránok következtek, soraikban a budapesti világbajnokkal, Harlannal. Ezúttal Pusztai hamarabb vállalta be a nagy fordítást, hiszen az ötödik pár után 18-25 állt az eredményjelzőn, de a hatodik asszóban 12-2-re nyert Alina Komascsuk ellen, ami megadta az alaphangot a találkozó hajrájára, és a 18 éves klasszis Harlan ellen be is biztosította a győzelmet, ezzel a világbajnokság ötödik helyét.

„Az ukránok elleni siker és az ötödik hely megszerzése nagyon fontos volt az olimpia szempontjából, focinyelven szólva hatpontos meccset hoztunk az ukránok ellen. Mártonnak sajnos sérült a lába, amire még rá is húzódott, de talán pont ez kellett ahhoz, hogy ne rohanjon, hanem végre vívjon. Egyedül azt sajnálom, hogy az olaszok elleni meccset elizgulták a lányok, egyébként négy győzelemmel és egy vereséggel zártuk a világbajnokságot, így elégedett lehetek” – árulta el lapunknak Gárdos Gábor vezetőedző.

Márton Anna a vívó-világbajnokság női kard csapatversenyének negyeddöntőjében (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Márton Anna elmondta, iszonyúan fájt végig a lába, hiszen a húzódás miatt folyamatosan görcsölt vívás közben.

„Amikor kiderült, hogy meghúzódtam, ezért görcsölt be a lábam, ami iszonyú nagy fájdalommal járt. A páston ezért érzékenyültem el és sírtam el magam, mert egy sportolónak borzasztó érzés, ha a fizikai fájdalom miatt nem tud valamit megcsinálni. Aztán az edzőm odajött hozzám, nyugtatott, és mondtam neki, hogy megcsinálom. Az ötödik hely azért is jó, mert mégis csak két győzelemmel fejeztük be a világbajnokságot, ráadásul az ukránok elleni összecsapás presztízsharc volt, és az olimpiai kvalifikáció miatt is fontos. Az éremszerzés varázslatos dolog lett volna, de ez a két siker nagyon kellett a végén” – jelentette ki a végén már mosolyogva Márton Anna.

 

Eredmények, női kardcsapat

A 32 között
Magyarország–Románia: 45–21

A 16 között
Magyarország–Lengyelország: 45–41

Negyeddöntő
Olaszország–Magyarország: 45–38

Az 5-8. helyért
Magyarország–Kína: 45–41

Az 5. helyért
Magyarország–Ukrajna: 45–40