Szuperliga jöhet, áll a bál az európai topklubok körül

Szuperliga jöhet, áll a bál az európai topklubok körül

A Manchester United legendás otthona, az Old Trafford (Fotó: André Zahn/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közös közleményben jelentette be 12 európai topklub a labdarúgó Szuperliga létrehozását – írja az Euronews honlapja. Az új versenysorozatban AC Milan, az Arsenal, az Atlético Madrid, a Chelsea, a Barcelona, az Internazionale, a Juventus, a Liverpool, a Manchester City, a Manchester United, a Real Madrid és a Tottenham Hotspur tervezi a részvételt.

Rajtuk kívül még három klubot fognak meghívni az első szezon előtt, további öt pedig az előző idénybeli eredménye alapján kvalifikálhatja magát. Utóbbiról nem közöltek részleteket. A tervek szerint a Szuperliga szezonja augusztustól májusig tartana. Konkrét évet nem jelöltek meg, de minél előbb elindítanák azt.

Mindebben pedig az a pikáns, hogy a sorozatot tervek szerint azt az alapítók fogják irányítani, a vezetésben nem lesz szerepe az Európai Labdarúgó-szövetségnek, az UEFA-nak. A sorozat első elnöke a Real Madrid elnöke, Florentino Pérez lesz. A két alelnök pedig Joel Glazer, a Manchester United tulajdonosa és Andrea Agnelli, a Juventus elnöke lesz. A Szuperligát aláírók közös nyilatkozata szerint párbeszédet akarnak folytatni az UEFA-val és a FIFA-val, hogy megtalálják a legjobb megoldást a Szuperliga és az egész labdarúgás számára. Azt írták, hogy a férfi sorozat elindítása után minél előbb szeretnék a nőit is létrehozni.

Azt már a bejelentés előtt lehetett tudni, hogy az UEFA kifejezetten ellenzi a tervet. Most hozzájuk, hasonló előjellel csatlakozott az Angol Labdarúgó-szövetség (FA) és a Premier League, a Spanyol Királyi Labdarúgó-szövetség (RFEF) és a LaLiga, valamint az Olasz Labdarúgó-szövetség (FIGC) és a Serie A is.

Mint írják, egységesek annak érdekében, hogy megakadályozzák ezt a „cinikus projektet”, amely néhány klub önös érdekén alapszik éppen akkor. A közleményben leszögezik: minden rendelkezésükre álló eszközzel – mind a jog, mind a sport területén –, mindent elkövetnek azért, hogy a projekt megvalósulását megakadályozzák, egyben köszönetet mondanak azon országok klubjainak, amelyek nem voltak hajlandóak aláírni a tervet.

Egy hasonló, UEFA-n kívüli Szuperliga indításáról már hosszú évek óta suttogtak, ám ez idáig ezt senki nem merte meglépni. A vita elsősorban a nemzetközi kupák rendezése és díjazása miatt alakult ki a topklubok és az európai szövetség között. Ahogy most az Euronews is emlékeztet rá, a bejelentés időzítése nem véletlen, hiszen az UEFA pont hétfőn dönt a Bajnokok Ligája átalakításáról. A tervek szerint a BL jelenlegi menetrendje 2024-ben változik meg, amikor a mostani 32 helyett 36 csapat venne benne részt, a jelenlegi hat csoportmeccs helyett tíz lenne, majd a tabella első nyolc helyezettje automatikusan a nyolcaddöntőbe jutna, a 9-24. helyezettekre pedig rájátszás várna a 16 közé kerülésért.