Berecz Zsombor vitorlázó világbajnok!

Berecz Zsombor vitorlázó világbajnok!

Berecz Zsombor történelmet írt. Fotó: Berecz Zsombor/Facebook

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ez a magyar vitorlássport valaha elért legnagyobb sikere.

A csütörtöki éremfutamot megnyerve Berecz Zsombor világbajnok lett a dániai Aarhusban rendezett összevont, kvótaszerző világbajnokságon. Ez a magyar vitorlássport első világbajnoki aranyérme aktív olimpiai osztályban – írja a hunsail.hu.

Az éremfutam 6 csomós szélben indult, ami később 10 csomó körülire erősödött. Berecz végig vezetve, minden bójánál elsőként fordulva nyerte a futamot és a világbajnoki címet. Ehhez kellett az is, hogy az eddig vezető, tavalyi világbajnok svéd Max Salminen a mezőny második felében vitorlázzon és végül a hetedik helyen érjen célba.

Ez a magyar vitorlás sport valaha volt legnagyobb eredménye. Nyert magyar vitorlázó világbajnokságot, nem is egyet, de nem olimpiai hajóosztályban, ahol mindig a világ legkeményebben hajtó versenyzői vitorláznak – emlékeztet a hajozas.hu.

Berecz rajt-cél győzelmet aratott, első helyen vette a rajt után a bóját, majd onnan végig vezetett, miközben legnagyobb riválisát, a svéd Salminent messze elhagyta.

– A legnagyobb álmom valósult meg, nagyon keményen megdolgoztam érte – idézte a verseny után röviden nyilatkozó bajnokot az Index.

Berecz Zsombor olimpiai kvótát szerzett, ezzel ő lett az első magyar sportoló, aki biztosan ott lehet Tokióban 2020-ban.

A 32 éves versenyző eddigi legnagyobb sikerét a 2016-os Európa-bajnokságon érte el, melyen ezüstérmet nyert – emlékeztet az MTI. Aarhusi szereplése azt jelenti, hogy pályafutása negyedik olimpiájára készülhet: 2008-ban Pekingben a 29., 2012-ben Londonban a 21. lett Laserben, míg 2016-ban Rióban a 12. helyen végzett Finndingiben.