Értékes 0–0-t játszott Magyarország az oroszok ellen Moszkvában

Értékes 0–0-t játszott Magyarország az oroszok ellen Moszkvában

Szalai Ádám elesik az orosz Roman Zobnyin mellett a labdarúgó-Nemzetek Ligája B divíziója 3. csoportjának negyedik fordulójában játszott Oroszország–Magyarország mérkőzésen Moszkvában 2020. október 14-én (Fotó: MTI/EPA/AFP pool/Dimitar Dilkoff)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem akármilyen sorozatot követően várta a magyar válogatott a kezdő sípszót Moszkvában az orosz nemzeti csapat ellen. Előbb Európa-bajnoki pótselejtezőn, 63 év után 3–1-re nyertek Szófiában a bolgár, majd a Nemzetek Ligájának előző fordulójában 59 év után Belgrádban a szerbeket is sikerült megverni 1–0-ra. Ez persze véletlenül sem jelentette azt, hogy Marco Rossi csapata számított az este esélyesének – vendégként ráadásul az oroszokat se ma győzte le magyar csapat, 64 éve, 1956-ban sikerült Moszkvában nyernie még az Aranycsapatnak. Az oroszok még szeptember elején 3–0-s vezetés után 3–2-re már legyőzték Magyarországon a mieinket ebben a sorozatban. A Rossi-csapat javára legyen mondva, a keret rotációja ellenére a bolgár és a szerb fővárosban is lehetőségeikhez képest mindent megtettek, hogy nyerjenek.

Az első percek kapkodó játékot hoztak. Az első veszélyesebbnek tűnő szabadrúgást a magyar csapat végezhette el: Kalmár 35-ről beível lövését Fiola 12-ről, a kapunak háttal a bal alsó mellé fejelte. Az oroszok közben érezhetően egyre nagyobb nyomás alá helyezték a magyarokat. A 10. percben Dzjuba indította Jonov bepasszát Ozdojev az ötös jobb sarka elől jobbal fölöslegesen adta be, ám Orbánnak sikerült mentenie. A meccs e szakaszában az oroszok megpróbáltak erőből játszani, ám szerencsére a támadó harmadban rossz megoldásokat választottak, pontatlanok voltak, így mindig sikerült kihozni, elhozni a labdákat.

A 14. percben egy Gazdag ellen elkövetett szabálytalanság után ismét jó helyről rúghatott szabadot a magyar csapat. Kalmár nem várta meg a sípszót, egyből tüzelt, a lepattanó aztán Szalai Attilához került vissza, aki a tizenhatos bal széléről sajnos csúnyán felé durrantotta. Noha szemmel láthatóan az oroszok tovább nyomtak, a labda a magyaroknál volt többet az első 20 percben. Ekkor Szmolnyikov és Holender fejelt össze, a magyar játékost a partvonal mellett kellett ápolni, de folytathatta tovább a játékot. A 25. percben Botka kapta az első sárgát Dzjuba felrúgásáért.

A 26. percben egy orosz kapu előtti kavarodás után, a második beadást követően Orbán elé pattant a labda, aki a bal oldalról, úgy 20-ról lőhetett, ám ő is felé durrantotta. Harminc perc után 2–2 volt a lesek aránya. A játék képe alapján a védelem állta az orosz nyomást, ám jobb oldalon Szmolnyikov elfutásai rendre gondot okoztak. A 34. percben Nego felöklelése miatt Ozdojev kapott sárgát. A szabadrúgást kissé jobbról, bő 30-ról Kalmár lőtte be, ám a beívelését az ötös bal sarkánál Zobnyin fejelte el Szalai Attila elől.

A 41. percig kellett várni az első szögletig. Az oroszok partvonalról beadott labdáját Szalai Attila mentette. A magyar védelemnek rendre sikerült lekapcsolni, kiiktatni az orosz akciókat. Az utolsó pillanatokban életveszélyes helyzetet alakítottak ki a házigazdák: a lesen tartózkodó Dzjuba hagyta a labdát, a mögötte lendületből érkező Jonov elvitte a játékszert, ám lecsorgó beadását Dibusz éppen az előtte álló Dzjubára ütötte, majd a visszafutó Szalai Attila mentett. A félidőben így 0–0.

A magyar válogatott két játékost is cserélt a félidőben, Holandert Fiola, Gazdagot Nagy Ádám váltotta. Felépített támadással a második játékrészben se nagyon tudtunk felkeveredni az ellenfél kapuja elé, leginkább a szabadrúgásoknál okozhattunk veszélyt. A 49. percben ismét Kalmár adhatott be, ám a beadást Dzjuba kifejelte. Nem sokkal később egy tetszetős támadáskombináció végén szögletet rúghatott a magyar csapat, ám Kalmár sarokrúgását kiöklözte a kapu elől Sunyin, majd övé lett Nego emelése is. Az 54. percben veszélyes orosz helyzet végén Dzjuba jobblábas, 12 méteres, még Botkán is megpattanó lövését Dibusz tolta ki. Az oroszok is kettőt cseréletek az 55. percben, Kuzjajevet Mosztovoj, míg Mirancsukot Bakajev váltotta.

Brutális orosz tűzijátékot hozott az 58. perc: Zsirkov bal oldali beadását ütötte ki Dibusz, amit Jonov meg középről, ballal 12-ről a felső lécre bikázott egy csel után, majd ezt a kipattanót ismét ő a bal sarok tette végül mellé megint 12 méterről. Nagyon egyoldalú volt a meccs e szakasza, az oroszok szemmel láthatóan megpróbálták eldönteni a mérkőzést, nagyon komoly nyomás alá helyezve a vendégeket. A 61. percben megtörtént a harmadik magyar csere is, Nikolics helyett a Debrecenből nemrég a török első osztályba igazoló Varga Kevin lépett pályára. Varga egyébként egyből remek keresztpasszal vetette észre magát, ám Nego lövése elhalt a blokkon.

Az oroszok ismét kettőt cseréltek a 66. percben, Zsirkovot Karavajev, míg Jonovot Gazinszkij váltotta. A félidőben beálló Fiola a 71. percben egy kemény, Szmolnyikovval szembeni belépő után sárga lapott kapott; az esetében ez azt jelentette, hogy nem játszhat a következő Nemzetek Ligája meccsen. A 76. percben jó 30-ról szabadrúgáshoz jutottak az oroszok, ám Ozdojev méterekkel felébombázta a labdát középről. Még ebben a percben új csere érkezett a magyar csapatba: a szlovákiai Dunaszerdahely játékosát, Kalmárt saját csapattársa, a szintén DAC-os Schäfer váltotta. Az oroszok a 81. percben kihasználták utolsó cseréjüket, Odzojevet Szoboljev váltotta, aki egyből jól is kevergetett a bal oldalon, amiből végül szöglet lett. A belgrádi egyetlen, ám győztes gólt szerző Könyves is beállt utolsóként Szalai Ádám helyére.

Az utolsó pár perc ismét kiélezett csatát hozott. A 86. percben egy magyar akciót követő orosz kontrából elfutó Szoboljevet Szalai Attila buktatta, aki ezért sárga lapot kapott – és így ő sem játszhat a következő Nemzetek Ligája mérkőzésen. Az utolsó percekben a magyar csapat egyre inkább húzta az időt. A játékvezető a végén még 3 percet hosszabbított. A végén sikerült hosszabban az orosz térfélen tartani, a magyarok gyakorlatilag a teljes extra játékrész alatt uralták a meccset, sőt még támadni is sikerült. Gól azonban végül nem esett, egy biztató 0–0 döntetlennel a magyar labdarúgó-válogatott a Nemzetek Ligájában a három idegenbeli meccse közül kettő megnyert, míg Moszkvában ikszelt, így még simán versenyben maradt a csoport elsőségért.

A következő, ennél is fontosabb fellépés majd november 12-én vár a csapatra, Izland ellen hazai pályán, a Puskás Ferenc arénában vívhatja ki a részben hazai rendezésű Európa-bajnoki indulást. Izland egyébként zsinórban a nyolcadik meccsét is elvesztette a Nemzetek Ligájában, miután szerdán hazai pályán 2–1-re kikaptak Belgium ellen.

Nemzetek Ligája – 4. Forduló
Moszkva, VTB Aréna, 4000 néző.
Játékvezető: Michael Oliver – partjelzők: Stuart Burt, Simon Bennett (angolok)

Oroszország–Magyarország 0–0 (0–0)
Sárga lapok: Ozdojev (34.), Kudrjasov (63.) ill. Botka (25.), Fiola (71.), Szalai Attila (86.)

Oroszország: Sunyin – Szmolnyikov, Szemenov, Kudrjasov, Zsirkov (Karavajev 66.) – Mirancsuk (Bakajev 55.), Zobnyin, Ozdojev (Szoboljev 81.) – Jonov (Gazinszkij 66.), Dzjuba, Kuzjajev (Mosztovoj 55.). Szövetségi kapitány: Sztanyiszlav Csercseszov

Magyarország: Dibusz – Botka, Orbán, Szalai A. – Nego, Sigér, Gazdag (Nagy Á. 45.), Kalmár (Schäfer 76.), Holender (Fiola 45.) – Szalai Á. (Könyves 83.), Nikolics (Varga K. 61.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Miután Szerbia 2–2-t játszott Törökországban, az orosz és a magyar együttes picit meglógott a másik két együttes elől. A magyar nemzeti tizenegyre ebben a sorozatban még két hazai találkozó vár: az Izland elleni sorsdöntő összecsapás után 3 nappal, november 15-én Szerbia, majd három nappal később, 18-án Törökország ellen játszanak.

– Boldog vagyok, elsősorban elégedett a srácok hozzáállásával. Nem adták fel, rengeteget szenvedtek, de ez is része a futballnak. Hét pontot szereztünk már eddig a csoportban, és ma egy olyan Oroszország ellen játszottunk döntetlent, amelyik rendkívül erős itthon. Ez volt az eddigi legnehezebb találkozónk, akár gólt is kaphattunk volna, így elégedett vagyok a döntetlennel. De azért vagyok büszke, mert a játékosok 95 percen át oroszlánként küzdöttek, ezen az sem változtatott volna, ha kikapna – értékelt a mérkőzés után Marco Rossi. A magyar szövetségi kapitány, arra a kérdésre, hogy e három – két győzelemmel és egy döntetlennel végződő – legutóbbi három mérkőzés után mit lehetne mondani Izland előtt, úgy válaszolt: „Azt gondolom, hogy a három meccs előtt sokan aláírtunk volna 3-4 pontot, ehhez képest »szereztünk« 7 pontot, ami meggyőző. Nem Máltával, nem Gibraltárral, Izlanddal találkozunk, akik papíron jobbak, mint mi vagyunk, ha a Fifa-világranglistát nézzük.”

A Fifa legutóbbi, szeptember 17-én kiadott világranglistáján Izland a 41., míg Magyarország az 52. helyen állt.