Fájó vereség az első Nemzetek Ligája-mérkőzésen

Fájó vereség az első Nemzetek Ligája-mérkőzésen

Marco Rossi szövetségi kapitány a Nemzetek Ligájában 2018. szeptember 8-án Finnország ellen játszó magyar labdarúgó-válogatott edzésén a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) telki edzőközpontjában szeptember 3-án (MTI Fotó: Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Új sorozatban, új kapitánnyal mutatkozott be szombaton a magyar labdarúgó-válogatott. A Nemzetek Ligája egy meglehetősen bonyolult széria, de a lényeg, hogy a végén ki lehet belőle jutni az Európa-bajnokságra. Ráadásul a különböző ligákba hasonló képességű válogatottakat soroltak össze.

Nekünk első körben a finnek jutottak (még Észtország és Görögország van a csoportunkba). Szeretjük őket, testvér nemzet, és rendre meg is szoktuk őket verni futballban (11 győzelem, 3 döntetlen, 2 vereség volt a mérlegünk). Varázslatos fejlődésen legutóbbi találkozásunk, 2015 júniusa óta sem mentek át a rokonok, ám mi nagyon a gödör alján vagyunk, és ez sajnos látszott Tamperében is a játékunkon.

A Georges Leekens-féle fél évnyi tévút után Marco Rossi vette át a nyáron a magyar válogatottat. Az olasz szakembernek ez volt az első meccse, s a bemutatkozása rosszabbul nem is kezdődhetett volna. A középpályán elvesztett labdából Teemu Pukki már a 7. percben vezetést szerzett a hazaiaknak (1–0). És csak Gulácsin múlt, hogy nem jött a második gól. Pedig az új szövetségi kapitány azt mondta még a mérkőzés előtt, hogy felkészültünk a finnekből, felkészültünk az összecsapásra. Ehhez képest momentumunk is alig volt az első félidőben, egy Sallai-ziccert leszámítva.

Persze reménykedtünk, hogy szünet után frissebb, ötlettelibb lesz a játékunk. És majdnem össze is jött az egyenlítés, a játékrész elején Kovács ugratta ki Szalait, ám a Hoffenheim csatára óriási helyzetben az ötös bal sarkáról ballal a hazai kapusba lőtt. Aztán az égieknek köszönhettük meg, hogy egy szabadrúgás után Toivio hatalmas lövése kifelé pattant a kapufáról. Ha az bemegy, valószínűleg vége is számunkra az első NL-találkozónak. De nem ment, s reménykedhettünk tovább, hogy legalább ikszre hozzuk ezt a csatát. És voltak is lehetőségeink, a finnek nagyon elfáradtak a végére (bár volt még egy kósza kapufájuk), azonban a kombinatív játék helyett a kapu elé íveléseket erőltettük, és ezek nem hoztak eredményt. Pukki korai góljával végül nyert Finnország, amelyhez hasonló legutóbb 1978-ban esett meg velük ellenünk tétmeccsen.

Az első Nemzetek Ligája-mérkőzés előtt csak sejtettük, most már tudjuk is, hogy rengeteg munkája lesz Marco Rossinak ezzel a csapattal. Az idén öt meccsből négyet elvesztett a magyar válogatott. Kedden következnek a görögök hazai pályán. Az biztos, ellenük nem lesz egyszerűbb megszerezni az első idei győzelmet.

Nemzetek Ligája, C osztály, 2. csoport, 1. forduló:

Finnország–Magyarország 1–0 (1–0)

Tampere, Ratinan Stadion, 10 022 néző, vezette: Mazeika (litván)

Finnország: Hradecky – Toivio, Arajuuri, Raitala, Uronen (Granlund, 46.) – Lod, Schüller (Sparv, 63.), Kauko, Soiri (Taylor, 85.) – Pukki, Tuominen

Magyarország: Gulácsi – Lovrencsics, Lang, Kádár, Fiola – Kleinheisler, Pátkai – Stieber (Varga R., 54.), Kovács I. (Kalmár, 61.), Sallai (Eppel, 73.) – Szalai

Gólszerző: Pukki (7.)