Lőrincz Tamás olimpiai bajnok!

Lőrincz Tamás olimpiai bajnok!

A győztes Lőrincz Tamás örül, miután győzött az iráni Mohammedali Geraei ellen a férfi kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos kategóriájának elődöntőjében a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Makuhari Rendezvényközpontban 2021. augusztus 2-án. Lőrincz Tamás bejutott a döntőbe (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Élete utolsó mérkőzésén lépett szőnyegre Lőrincz Tamás a birkózók 77 kilogrammos súlycsoportjának döntőjében, a tokiói olimpián.

A 34 éves világ- és Európa-bajnok sportolónk kilenc éve Londonban ezüstérmet szerzett, ezzel a győzelemmel pedig feltette a koronát a pályafutására. Ebben a 22 éves kirgiz Akzsol Mahmudov akadályozhatta volna meg – nem mellékesen Kirgizisztán még sosem szerzett olimpiai aranyérmet –, ám a fiatalnak ez nem sikerült. Lőrincz Tamás mostani győzelmével már húsz birkózó aranyérme van Magyarországnak.

Lőrincz Tamás, a verseny első kiemeltjeként hétfőn kezdte meg a küzdelmeket, első mérkőzése azonban rögtön elmaradt, a marokkói Zied Ait Uagram ugyanis koronavírus-fertőzés miatt visszalépett. A második fordulóban Lőrincz egy japán birkózót, Jabiku Sohejt győzött le 3–1-re, az elődöntőben pedig fordulatos, az utolsó pillanatig kiélezett meccsen 6-5-re verte a kétszeres vb-bronzérmes Mohammedali Geraeit.

Lőrincz az elődöntő után elérzékenyülve nyilatkozta a közmédiának, hogy talán közhelyes, de a mérkőzésein a családja, felesége és két gyermeke lebegett előtte, az vitte őt előre. Miattuk akarja megnyerni a hátralévő mérkőzését is.

A döntő rendkívüli küzdelmet hozott, amelyben láthatóan nagyon nagy előnyt jelentett Lőrincz rutinja. Elsőként a magyar birkózót küldték le a szőnyegre, ás bár a kirgiz meg sem tudta őt mozdítani, az előny így is nála volt. A második menetben Lőrincz magasabb fokozatra kapcsolt, aminek egyből meg is lett az eredménye, kitolta a szőnyegről Mahmudovot, egyenlítve ezzel. Nem sokkal később passzivitása miatt már a kirgizt küldték szőnyegre, és bár Lőrincz nem tudott akciót indítani, már ő vezetett. A kirgiz folyamatosan próbálkozott, de ekkor már látszott, hogy Lőrinczen nem lesz képes felülkerekedni. Le is pergett az óra akció nélkül, Lőrincz Tamás olimpiai bajnok lett!

Szőke Alex ötödik lett

A nap másik magyar versenyzője, Szőke Alex a vigaszágon aratott győzelmével vívta ki magának a bronzmeccs jogát, a fiatal magyar versenyző azonban nem tudta kihasználni a lehetőséget. A lengyel Tadeusz Michalik elleni mérkőzésén passzivitás miatt hamar szőnyegre küldték Szőkét, akit sajnos riválisa többször is megpörgetett, 9-0-ás előnyt kiharcolva. A magyar csapat challenget, vagyis bírói felülvizsgálatot kért, de az eredmény nem változott, ez pedig azt jelentette, hogy a lengyel technikai tussal megnyerte a meccset. Szőke Alex élete első olimpiáján az ötödik helyen végzett.