Mindjárt kezdődik az olimpia, de Tokióban rendkívüli állapotot kellett hirdetni

Mindjárt kezdődik az olimpia, de Tokióban rendkívüli állapotot kellett hirdetni

Visszahelyezték az olimpiai játékok szimbólumát, az ötkarikát felújítás után eredeti helyére a Tokiói-öbölben fekvő Odaiba mesterséges szigeten 2020. december 1-jén (Fotó: MTI/EPA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Alig fél hónap van a tokiói olimpiai játékok kezdetéig, de a japán fővárosban a koronavírus delta variánsának gyors terjedése miatt újra rendkívüli állapotot kellett elrendelni, számol be a HVG.

A rendkívüli állapot a mostani várakozások szerint jövő hétfőtől augusztus 22-ig tart, tehát teljes egészében beleesik a július 23-án kezdődő olimpia.

Az utóbbi időszakban már többször kellett rendkívüli állapotot elrendelni Tokióban, ami az üzletek és vendéglátóhelyek nyitvatartási idejének korlátozásával is jár, a legutolsót június 20-án oldották fel.

A járványügyi szakemberek és a japán lakosság egyöntetűen ellenzi a játékok megtartását. A japán szervezőbizottság és a kormány a NOB-ra hárítja a felelősséget, és azt állítják, hogy a szerződéses kötelezettségeik miatt kénytelenek megrendezni az olimpiát.

A versenyeken nézőként csak japánok vehetnek részt – ha részt vehetnek. A létszámukat már korábban is korlátozták, de elképzelhető, hogy végül teljesen zárt kapus lesz az olimpia.