Váratlanul távozott Kovács „Kokó” István a nemzetközi bokszszövetség éléről

Váratlanul távozott Kovács „Kokó” István a nemzetközi bokszszövetség éléről

Kovács Kokó István

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A főleg olimpiai sportágakkal foglalkozó Inside the Games információja szerint váratlanul távozott Kovács „Kokó” István a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) főtitkári posztjáról – vette észre a Telex. Egész pontosan úgy fogalmaz a külföldi portál, hogy Kovács István azonnali hatállyal hagyta ott a szövetségben betöltött pozícióját.

Az 1996-os atlantai olimpián aranyérmet szerző Kokót tavaly márciusban nevezték ki a posztra, és az idei év elején költözött ki családostul a svájci Lausanne-ba.

Hirtelen távozását követően átmenetileg a görög George Jerolimposzt nevezték ki a helyére ügyvivőként. 

A döntés okáról a szövetség nem adott bővebb tájékoztatást, de több poszton is változtattak, és pénteki nappal írtak ki új pályázatot Kovács István megüresedett posztjára, amire augusztus 15-ig lehet jelentkezni.

Frissítés:

Kovács István az M1 aktuális csatornának szombaton megerősítette, hogy közös megegyezéssel elköszönt az IBA-tól, de részletekkel nem szolgált.

Tavalyi kinevezésekor nagy megtiszteltetésnek, egyben óriási felelősségnek nevezte, hogy főtitkárként dolgozhat Umar Kremljov elnök mellett. A sportági világszövetség – mondta akkor – „olyan időszakon megy keresztül, amelynek során reformok sorozatát kell végrehajtani, ezek ugyanis szükségesek ahhoz, hogy a világszerte milliók által kedvelt ökölvívás fejlődjön”.

Az azonnali hatállyal távozó Kovács helyét ideiglenesen a 62 éves, közgazdász végzettségű görög George Jerolimposz vette át, aki évek óta foglalkozik felső szintű sportigazgatással, és többek között a 2004-es athéni olimpia szervezőbizottságának igazgatója volt - írta a portál, hangsúlyozva, hogy az IBA jelenleg a sportág olimpiai jövőjéért küzd, miután kihagyták a 2028-as Los Angeles-i ötkarikás programból.

A nemzetközi szövetség – akkor még AIBA – már a 2020-as tokiói játékokon sem játszott szerepet, mivel a NOB megfosztotta az olimpiai ökölvívótorna lebonyolítási jogától. Mi több: az IBA májusi elnökválasztó kongresszusa után a Nemzetközi Olimpiai Bizottság változatlan aggályainak hangot adva bejelentette, hogy az IBA nem szervezheti meg a 2024-es párizsi olimpia boksztornáját sem.

A tavaszi IBA-kongresszuson az orosz Umar Kremljovot négy évre újraválasztották elnöki tisztében, miután összes potenciális ellenfelét, így legfőbb riválisát, a holland Boris van der Vorstot is az esemény előestéjén alkalmatlannak nyilvánították a jelöltségre. A holland fellebbezett, és a Sportdöntőbíróságnál megnyerte ügyét, az IBA igazgatótanácsa pedig e hónap elején bejelentette, újabb rendkívüli kongresszust tart. A tisztújítás Jerevánban lesz, várhatóan szeptemberben.