A NASA űrszondája egy aszteroida körül keringő miniholdat fedezett fel

A NASA űrszondája egy aszteroida körül keringő miniholdat fedezett fel

A Dinkinesh aszteroida (Fotó: NASA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Lucy űrszondát 2021-ben indította a NASA azzal a céllal, hogy 12 év alatt nyolc különböző aszteroidát látogasson meg a Naprendszerben: kettőt a fő aszteroidaövben (a Mars és a Jupiter pályája között), hatot pedig a Jupiter pályáján. Jelenleg éppen az első célpont, a Dinkinesh aszteroida mellett halad el, és váratlanul felfedezett egy még kisebb kődarabot, amely akörül kering, afféle miniholdként.

A Lucy felvételeket készített a Dinkineshről, miközben 435 kilométer távolságban elhaladt mellette a Földtől mintegy 480 millió kilométer távolságban. A Dinkinesh neve (a főként Etiópiában beszélt) amhara nyelven azt jelenti, hogy „csodálatos vagy”. A saját holdját, ami mindössze 220 méter átmérőjű, még nem nevezték el. 

Az űrszonda felvételeiből az is kiderült, hogy maga a Dinkinesh 790 méter átmérőjű. Sem a Dinkinesh, sem természetesen a korábban ismeretlen holdja nem volt benne a Lucy előzetes úti tervében, csak a küldetés indulása után döntöttek a program irányítói arról, hogy a szonda meglátogatja ezt az aszteroidát is.

A NASA mostani bejelentése szerint már néhány héttel a Dinkinesh lefotózása előtt elkezdtek gyanakodni arra, hogy az aszteroida valójában egy bináris (két égitestből álló) rendszer, hiszen fénye periodikusan elhalványult, ami általában annak a jele, hogy az objektum előtt rendszeresen elhalad egy szatellit égitest.

A Lucy 16 ezer km/h sebességgel haladt el a Dinkinesh mellett, amelynek vizsgálatát csak afféle repülés közbeni tesztnek tervezték a mérnökök, mielőtt a szonda elkezdené vizsgálni a nagyobb és érdekesebb aszteroidákat.

Címkék: NASA, aszteroida