Beoltatta magát a Pfizer vakcinájával Karikó Katalin

Beoltatta magát a Pfizer vakcinájával Karikó Katalin

Karikó Katalin megkapja a Pfizer koronavírus elleni vakcináját (Fotó: Penn Medicine Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus elleni vakcinák fejlesztését megalapozó Karikó Katalin – akit többen a Nobel-díj esélyeseként emlegetnek – valamint tudóstársa, Drew Weissman az elsők között együtt kapták meg a Pfizer-BioNTech oltását az Egyesült Államokban – írja az amerikai Pennsylvania államban található Penn Medicine közösségi oldalán. A kutatók évtizedes innovatív kutatásaikra hivatkozva arra szólítottak fel, hogy amint elérhető a vakcina, mindenki oltassa be magát. 

– Megértjük, hogy vannak, akik aggódnak a vakcina gyors kifejlesztése miatt, de Kati (Karikó) és én 15 éve fejlesztettük ki a technológiát, amelyen az oltóanyag alapul, és más tudósokkal együtt azóta is azon dolgoztunk, miképpen fejlesszük tovább az mRNS-t – nyilatkozta Weissman.

– A technológia egyáltalán nem új, tudósok legalább hat-hét éve tanulmányoznak olyan vakcinákat, amelyek az mRNS megoldást használják. Az azóta összegyűjtött adatok alapján az mRNS vakcinákról elmondható, hogy nagy biztonsággal alkalmazhatók. A tudósok mindig figyelembe veszik az előnyöket és hátrányokat, a veszélyek lehetőségeit, amikor egy új vakcinát ajánlanak az embereknek. A koronavírus vakcina esetében nincs összehasonlítási alap: az előny hatalmas, a hátrányok elenyészőek, vagy egyáltalán nincsenek – tette hozzá Weissman.

https://www.facebook.com/pennmed/posts/10158090040482613

Mint ismert, többek között az 1985-ben az Egyesült Államokba költöző magyar tudós dolgozta ki a Pfizer és a Moderna koronavírus-vakcinák alapját adó mRNS technológiát. Lényege, hogy az oltóanyaggal nem a teljes kórokozót, hanem annak a hírvivő RNS-ét, a Covid kórokozójának örökítőanyagát juttatják a testünkbe. A hírvivő RNS a szervezettel gyártatja le a SARS-CoV-2 egyik fehérjéjét, amely a véráramba jut, immunrendszerünk betolakodóként felismeri és megkezdi az ellenanyag termelését, vagyis felkészül az esetleges valódi fertőzésre.