CNN: A kínai vakcinák jók, van helyük a járványkezelésben, de nem elég jók

CNN: A kínai vakcinák jók, van helyük a járványkezelésben, de nem elég jók

Beoltanak egy nőt a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcinájával a Fülöp-szigeteki Quezonban 2021. március 30-án. A Fülöp-szigeteki kormány 1 millió adagot vásárolt a Sinovac-vakcinából. MTI/EPA/Rolex Dela Pena

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mongóliában megteltek a kórházak, a Seychelle-szigeteken naponta száznál is több új fertőzöttet jelentenek, Chilében pedig feloldották az országos zárlatot, miközben még mindig naponta több ezer emberről derül ki, hogy elkapta a koronavírust. A három országban az a közös, hogy a népesség több mint felét valamelyik kínai koronavírus elleni vakcinával oltották be, ez pedig kérdéseket vet fel az oltóanyagok hatásosságával kapcsolatban, állítja a CNN.

A Napi.hu által szemlézett cikk szerint a Pfizer és a Moderna hatékonyabbnak tűnik a kínai Sinovac és a Sinopharm vakcináknál a fertőzés terjedésének korlátozásában. Ugyanakkor a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy az emberi élet megvédésére ez utóbbiak is alkalmasak, még akkor is, ha több országban, ahol ezeket használták, újra fellángolt a járvány.

A CNN felidézi, hogy az eddigi vizsgálatok szerint a Sinopharm és a Sinovac alacsonyabb hatékonysággal véd meg a koronavírus-fertőzéstől, mint az mRNS-alapú társaik. A brazíliai vizsgálatokban a Sinovac a tüneteket okozó megbetegedések ellen 50 százalékos, a súlyos betegség ellen pedig 100 százalékos hatékonyságot mutatott. A Sinopharm hatékonyságát a tüneti és a kórházi megbetegedések esetén is 79 százalékra becsülték az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint.

Eközben a Pfizer és a Moderna több mint 90, százalékos hatékonysággal rendelkezik a tüneti Covid-19 ellen.

– A Sinovac és Sinopharm vakcinák jók, de nem elég jók. Azt akarjuk, hogy a vakcina segítsen véget vetni a világjárványnak, és ha ez a helyzet, akkor a Pfizer és a Moderna sokkal jobb munkát végez – magyarázta a helyzetet Jin Dong-yan, a Hongkongi Egyetem molekuláris virológia professzora. Mint hozzátette: ha csökkenteni akarjuk a súlyos esetek (és) a halálesetek számát, a Sinopharm, a Sinovac segíthet. Ám nem biztos, hogy a kínai vakcinák hatékonysága elég magas ahhoz, hogy megállítsa a vírus terjedését is egy közösségben, vagyis a nyájimmunitás elérését. Ez pedig azzal a kockázattal jár a hongkongi szakértő szerint, hogy a vakcinával szemben rezisztens változatok alakulhatnak ki.

Szerinte a Sinopharm és a Sinovac vakcinák gyártóinak kötelességük javítani a terméken, akár úgy, hogy növelik az adagot, vagy egy harmadik, emlékeztető adag beadása útján.

Egyes jelek arra mutatnak, hogy Kínában is tisztában vannak a problémákkal, a kínai Shanghai Fosun Pharmaceutical például egy hongkongi tőzsdei bejelentésben közölte, hogy a BioNTech vállalattal együttműködve évente akár 1 milliárd vakcinát is előállítana.

A CNN-nek megszólaló szakemberek szerint ugyanakkor még így is jobb egy kínai vakcina beszerzése, mint a semmi, hiszen még nincs elég mRNS-alapú oltás a világ számára. Abban is egyetértenek, hogy a keleti oltások kritikája bizonyos esetekben kifejezetten kártékony lehet, mivel arra ösztönzi az embereket, hogy inkább várjanak a jobb oltóanyagokra, ez viszont tovább növeli az újabb járványhullámok kialakulásának esélyét.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint Magyarországon több mint 2 millió dózis Sinopharmot adtak be, vagyis 1 millió főt oltottak vele. Az elmúlt időszakban sok kritika érte a készítményt, mivel antitest-vizsgálatok sok oltottnál azt mutatták ki, hogy nem indult be antitestes immunválaszuk. A magyar kormány egyelőre nem tartja szükségesnek harmadik oltás adását az érintetteknek, noha egyre többen kérik, hogy legyenek lépések.