Huszonhat indonéz orvos halt bele a koronavírusba júniusban, voltak köztük kínai vakcinával oltottak

Huszonhat indonéz orvos halt bele a koronavírusba júniusban, voltak köztük kínai vakcinával oltottak

Kórházban. Képünk illusztráció!

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK


Huszonhat indonéz orvos halt meg koronavírus-fertőzés következtében júniusban – írta meg a Wall Street Journal. Közülük legalább tízen a Magyarországon nem forgalmazott kínai Sinovac vakcinával lettek oltva. Mindkét adagot megkapták már, ami így ismét felvetette a kérdést, mennyire hatékony oltóanyagról van szó.

A vakcinabeszerzések kezdetekor még azt lehetett hallani, hogy Magyarország is rendel a Sinovac-ból, miután viszont információk érkeztek a hatékonyságáról, inkább a megbízhatóbbnak tartott Sinopharmot választotta a kormány.

Az Indonéz Egészségügyi Szövetség koronavírusügyi csoportja egyelőre vizsgálja, a többi tizenhat orvos kapott-e már oltást – közölte a WSJ szerint a csoportot vezető Dr. Adib Khumaidi. A korábbi felmérések szerint, amelyek öt hónapos periódust vizsgáltak, legalább húsz, Sinovac-kal teljesen beoltott orvos halt meg.

Egyelőre vizsgálják azt, hogy a halálozásokban milyen szerepet játszottak olyan tényezők, mint a rossz kórházi körülmények, illetve más súlyos alapbetegségek. Emellett szükséges további kutatásokat végezni arról is, hogy összesen hány oltott orvos fertőződött meg koronavírussal. Az indonéz egészségügyi minisztérium közlése szerint ezt eddig egyelőre nem tartották számon.