Elhalasztotta az Artemis–I holdrakéta indítását a NASA

Elhalasztotta az Artemis–I holdrakéta indítását a NASA

Az Orion űrhajót szállító rakéta (Space Launch System, SLS) a floridai Kennedy Űrközpont 39B-jelű indítóhelyén 2022. augusztus 29-i első kilövési kísérlet előtt (Fotó: NASA/Joel Kowsky)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyar idő szerint hétfőn délután indult volna útnak az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA Artemis-I küldetése, amely az egyik legfontosabb próba lett volna a Holdra szállás előtt. Az Orion űrhajó – egyelőre személyzet nélkül – a Hold túloldalát is érintve kerülné meg égi szomszédunkat 65 ezer kilométerre eltávolodva tőle – írja a Hvg.hu. A kilövést megelőző utolsó előkészületek során azonban meghibásodásokra bukkantak, s bár a NASA szakemberei mindent megtettek, hogy még hétfőn kilőhessék az ember nélkül az űrbe induló Orion űrhajót, végül a halasztás mellett döntöttek.

Eleve késve kezdték meg az üzemanyagtöltést, amelyet meg kellett szakítaniuk a szakembereknek, ugyanis a közel 3,8 milliárd literes üzemanyagtartály oxigénnel és extra alacsony hőmérsékletű hidrogénnel való megtöltése során szivárgást tapasztaltak – derült ki a részletekből. Az erősen robbanékony hidrogén szivárgása ugyanott jelentkezett, ahol a tartály tavasszal egy főpróba során már szivárgott. Sőt, még egy hidrogénszivárgási pont gyanúja is felmerült egy olyan szelepnél, amely már tavaly júniusban is gondot okozott, de a NASA-nál úgy vélték, akkor sikerült javítani a hibát. 

Az Infostart idézi a NASA tweetjét, miszerint az indítási procedúrát először felfüggesztették, de később törölték is a kísérletet a hétfői napra. A NASA tájékoztatása szerint legkorábban szeptember 2-án, pénteken lehet újból megpróbálni elindítani a rakétát. 

A hétfőre tervezett űrbe juttatásra a legendás űrközpont környékén mintegy 200 ezer látogató gyűlt össze.

A tervek szerint az űrhajó 39–42 napot töltene a világűrben, mielőtt visszatér a Földre. A NASA így akarja kipróbálni a rendszert, amely majd embert is vinne a Holdra. A Space Launch System (SLS) rakéta szállítja az Orion űrkapszulát, amely a tervek szerint megkerüli a Holdat, majd a Földre visszatérve a Csendes-óceánban landol. 

Az Artemis–I előtt utoljára 1972. év végén az Apollo–17-tel jártak űrhajósok a Holdon. A NASA úgy tervezi, hogy a Hold felszínére újra embereket juttató Artemis–III-küldetésre legkorábban 2025-ben kerülhet sor. Az új Hold-program sokkal összetettebb lesz, mint a 60 évvel ezelőtti első. A komplex rendszer része lesz egy állandó Holdbázis, egy Hold körül keringő, az űrhajósok le- és felszállását koordináló és kikötőként használt űrállomás is.