Kijöttek az első adatok: soha nem volt még ilyen meleg a szeptember

Kijöttek az első adatok: soha nem volt még ilyen meleg a szeptember

Fotó: Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Teljes döbbenet a tudósok körében: a vártnál jóval hamarabb „sikerült” elérni a +1,8 fokos felmelegedést, ha nem is éves szinten, de a havi adatok alapján. A +1,8 fokos szintet a mérőműszeres mérések kezdeti időpontjához, nagyjából az 1890-es évekhez viszonyítják, és globális átlaghőmérsékletet kell ez alatt érteni, nem lokális maximumokat. Ez az érték 0,5 fokkal magasabb, mint bármely korábbi szeptemberi érték.

A mérési adatokat a JRA-55 nevű, 65 éve megszakítás nélkül futó, mérési eredményeket összegző klímamodell szolgáltatta. A kiugróan magas adat egyáltalán nem érhet meglepetésként senkit. Mindössze egy napja, tehát október 3-án történt, hogy Spanyolországban 38 fokos meleget mértek, és Franciaországban is több száz (!) mérőállomásom megdőlt a melegrekord – volt, ahol 3 fokkal volt magasabb a mért érték minden korábbinál. Az Antarktisznál sem mérték még ilyen alacsony kiterjedésűnek az eljegesedés mértékét, az átlagos szinthez képest 1,75 millió négyzetkilométerrel, míg az 1986-os rekordalacsony szinthez képest is 1 millió négyzetkilométerrel kisebb volt annak kiterjedése.

Zeke Hausfather azon az oldalon, amelyet korábban Twitternek neveztek, több képet is posztolt az adatokról, melyek segítenek jobban megérteni a felmelegedés mértékét: nem csak Európában, de a világ számos más részén, így az Egyesült Államokban, Dél-Amerikában vagy Kínában is rekord hőmérsékleteket mértek. Ám ezek az adatok semmi meglepetéssel sem szolgálhatnak, hiszen a klímatudósok által előrejelzetteknek megfelelnek. A megtapasztalt felmelegedés mértéke akkora, hogy az ENSZ főtitkára már júliusban azt mondta, elérkeztünk a globális felforrás időszakába. A szeptemberi hőhullám Európában várhatóan októberben is folytatódni fog. Magyarországon 3,6 fokkal volt magasabb a szeptemberi hőmérséklet az átlagnál az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai alapján.