Mélytengeri lelet nyithat új korszakot a Megalodon-kutatásban

Mélytengeri lelet nyithat új korszakot a Megalodon-kutatásban

Megalodonfog (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Most először találtak Megalodon-fogat eredeti nyughelyén, vagyis a tengerfenéken. A Megalodon (vagy óriásfogú cápa) egy kihalt cápafaj volt, amely valószínűleg mind testhosszát, mind tömegét tekintve a Föld valaha élt legnagyobb cápájaként (sőt, legnagyobb halaként) szelte az óceán hullámait. A Megalodon fogait eddig még csak a tengeri aljzaton végighúzott (és egyébként ökológiai szempontból hihetetlenül nagy károkat okozó) vonóhálókba akadva találták meg. Így a fosszíliák természetesen elveszítették paleontológiai kontextusunkat, vagyis ismeretlen maradt a lelet környezete, amiből rengeteg információt lehetett volna leszűrni az állat jellegzetességeivel kapcsolatban. Most azonban az Ocean Exploration Trust nevű tengerkutató cég távirányítású robot-tengeralattjárója a Csendes-óceán egyik eddig sohasem kutatott tengeralatti hegységének oldalában, az aljzatba ágyazódva fedezett fel egy Megalodon-fogat, ami új korszakot nyithat ezen óriás kutatásában.

23-4 millió évvel ezelőtt, tehát a miocén és a pliocén földtörténeti korszakokban élt a Megalodon. A méreteiből sejthető, hogy korának abszolút tengeri csúcsragadozója volt.

20 métert is elérhette a Megalodon testhossza, és 61,5 tonna is lehetett a tömege. Minthogy a fogra a Csendes-óceán kellős közepén találtak rá, úgy tűnik, hogy a Megalodon a korábbi feltételezésekkel ellentétben nemcsak a tengerparti régiókban élt, hanem bejárta a világtengereket. 

98 175 kilokalóriára volt szüksége a Megalodonnak a puszta életben maradáshoz, a recens (ma is élő) cápafajokat alapul vevő számítások szerint. 

3090 méter mélyen talált rá a robot-tengeralattjáró a fogra. A tengerkutatók a Hawaii-tól 1300 kilométerre délre elhelyezkedő Johnston-atoll mellett lévő tenger alatti hegység oldalát vizsgálták, ahol még nem járt kutatójármű.

6,8 centiméter a feltárt Megalodon-fog hossza. Noha e leletek viszonylag gyakorinak számítanak, a legtöbbet a mai tengerpartok közelében elhelyezkedő (egykoron tenger borította) szárazföldi területeken találják.

250 foga volt átlagosan egy Megalodonnak, amelyek 5 sorban helyezkedtek el egymás mögött. 108-182 kilonewton erővel volt képes harapni a Megalodon, ami akár tízszeresen is meghaladta a valaha látott legnagyobb nagy fehércápa számított harapási erejét.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2024/3. számában jelent meg január 19-én.