Sikeresen leszállt a japánok űrszondája a Holdon

Sikeresen leszállt a japánok űrszondája a Holdon

A japán Moon Sniper elnevezésű űrszonda leszállóegységének elképzelt landolása (Forrás: Japán Űrhivatal/JAXA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sikeresen landolt Japán űrszondája a Hold Föld felé eső oldalán – erősítette meg a BBC-nek az ázsiai ország űrhivatala. A JAXA beszámolója szerint az egység magyar idő szerint 16 óra 20 perckor ért földet, ám a sikeres küldetést vissza kellett igazolni. Az eszköz a preciziós leszállást hivatott bemutatni a Hold felszínén. A mintegy fél tonnás szonda a Nektár-tenger (Mare Nectaris) elnevezésű, vulkanikus síkságra landolt.

Ahogy a BBC is megjegyzi, Japán exkluzív klubhoz csatlakozott a manőverrel. Előttük ugyanis eddig csupán négy ország – az Egyesült Államok, a Szovjetunió (Oroszország), Kína és India – volt képes eszközt eljuttatni a Hold felszínére. India egyébként épp tavaly nyáron hajtott végre sikeresen egy igen kockázatos küldetést a Hold túloldalán.

A JAXA egyik magas rangú tisztviselője, Kuninaka Hitosi szerint az űrhajó kommunikál a földi irányítóteremmel. Elmondása szerint ugyanakkor úgy tűnik, hogy a napelemei jelenleg nem működnek, ami azt jelenti, az eszköz teljes mértékben az akkumulátorára támaszkodik. A japán űrszonda még 2023 szeptember elején indult útnak, a leszálló egysége azonban csak most landolt a Hold felszínén.