Vannak oltásellenesek, akik nem fogadják el az oltottaktól származó „szennyezett” vértranszfúziót

Vannak oltásellenesek, akik nem fogadják el az oltottaktól származó „szennyezett” vértranszfúziót

Véradás (Fotó: WHO)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egyesült Államokban az oltásra jogosul 12 évesnél idősebb lakosság majdnem 60 százaléka megkapta már a koronavírus-elleni vakcinát, ez azonban egy nem várt (és egészen elképesztő) „problémát” okoz azon oltáselleneseknek, akiknek valamilyen orvosi beavatkozás miatt vértranszfúzióra van szükségük: egyre nehezebb nem oltottaktól származó, az ő reménytelenül ostoba szóhasználatukban „szennyeződésmentes” vért találni.

Bár az oltóanyagok alkotórészei nem kerülnek a véráramba, vagy az oltást követő napokban teljesen lebomlanak, mindez nem zavarja azokat, akik rettegnek attól is, hogy egy oltott személy valamilyen módon „megfertőzheti őket” az oltással. Az oltás hatására termelődő antitestek természetesen bekerülnek a véráramba, ahogy a korábban megfertőződött emberek ellenanyagai is. E két forrás miatt az Egyesült Államokban jelenleg a véradó donorok 90 százalékának vérében találhatók covid-ellenes antitestek.

A Quartz által megkérdezett vérellátó szolgáltatók egységesen kijelentették, hogy mivel az efféle kéréseknek nincs semmi értelmük, tudománytalanok és a totális fogalmatlanságról árulkodnak, mindig nemet mondanak rájuk. Ahogy azon követelőzésekre is, amikor egyes rasszista emberek ki akarják zárni, hogy bizonyos népcsoportoktól származó vért kapjanak.

A járvány kezdetén rutinszerűen szűrték a véreket a covid-antitestekre, de azóta kiderült, hogy a vírus vérrel nem terjed, így ezt a körülményt már nem tartják fontosnak, a vérkészítményeken sem tüntetik fel ezt az információt. Korábban arra is voltak próbálkozások, hogy gyógyult fertőzöttek vérplazmájában lévő ellenanyagokkal gyógyítsák a súlyos betegeket, de ennek értelme mindmáig nem nyert bizonyítást, így az érdeklődés erősen megcsappant iránta.

Amerikában mindenkinek joga van visszautasítani bármilyen okból a vértranszfúziót, de válogatni nem lehet. Az egyik nyilatkozó orvos azzal szerelte le a vérátömlesztésre szoruló, de oltatlan vért követelő betegét, hogy aközött választhat, hogy kap vért vagy nem kap. A második opció negatív hatással lesz az egészségére.

Tehát még egyszer: az oltott és az oltatlan személyek vére ugyanolyan jó.