WHO: Lehet, hogy a koronavírus sosem fog eltűnni

WHO: Lehet, hogy a koronavírus sosem fog eltűnni

Az ENSZ egészségügyi világszervezetének (WHO) genfi székháza (Fotó: Yann Forget/Wikimedia Commons)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus okozta Covid-19 betegség a HIV-vírushoz (az immunhiányt előidéző vírushoz) hasonlóan endémiás jelleget ölthet, vagyis meghatározott területen folyamatosan fellelhető járványos betegséggé válhat – írja az MTI Michael Ryan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vészhelyzeti igazgatója nyilatkozatára hivatkozva. A tisztségviselő egyben óva intett mindenkit a járvány időtartamára vonatkozó jóslatoktól, és további átfogó erőfeszítéseket sürgetett a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.

– Fontos, hogy szót ejtsünk erről, ez a vírus újabb endémiás vírussá válhat a közösségeinkben, és talán sosem fog eltűnni – jelentette ki online sajtótájékoztatóján Mike Ryan. Mint hozzátette, „fontos, hogy realisták legyünk, s úgy gondolom, senki sem tudja megjósolni, mikor fog ez a betegség eltűnni”.

– Úgy vélem, ebben a helyzetben nem lehetnek ígéretek és határidők. Ez a betegség lehet, hogy hosszan tartó problémává válik, de az is lehet, hogy nem – hangsúlyozta. –Ugyanakkor a világnak van némi ellenőrzése afölött, miként kezeli a pandémiát, s egy vakcina kidolgozása esetén is jelentős erőfeszítésre van szükség a járványellenes küzdelemben.

Ryan szerint eget rengető vállalkozás lesz a vakcina kifejlesztése. Több mint száz lehetséges oltóanyagon dolgoznak jelenleg, amelyek közül több már a klinikai tesztelési fázisban van. Ugyanakkor egészségügyi szakértők ismételten felhívták a figyelmet egy hatékony vakcina kifejlesztésének nehézségeire. Ryan megjegyezte, hogy létezik védőoltás a kanyaró ellen is, ennek ellenére a betegség nem tűnt el.

Megy a versenyfutás a vakcináért, az olaszok azt hiszik, ők lehetnek az elsők | Magyar Hang

Egereken már eredményesen tesztelték a kísérleti vakcinát a fertőző betegeket kezelő római Spallanzani Kórházban, és az emberekkel folytatott kísérletekre már nyáron sor kerülhet - adja hírül a The Independent brit lap. Az olasz kutatók állítják, olyan antitestet sikerült kifejleszteni az egerekben, amelyek az emberi sejtekben is működnek.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója hozzátette, a járványgörbe alakulásának befolyásolása a kezünkben van. Ez mindenkit érint, és mindannyiunknak hozzá kell járulnunk a pandémia feltartóztatásához.

A decemberben Kínában felbukkant koronavírus világszerte 4,3 millió embert fertőzött meg, és több mint 297 ezer ember halálát okozta.