Hatszor annyi külföldi megfigyelőt vettek nyilvántartásba, mint négy éve

Hatszor annyi külföldi megfigyelőt vettek nyilvántartásba, mint négy éve

Szavazóurnák a IX. kerületben 2022. április 3-án. (Fotó: Végh László)

Fotó: Végh László

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mintegy 900 külföldi megfigyelőt vettek nyilvántartásba a vasárnapi országgyűlési választásra és a vele egy napon rendezett népszavazásra – derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján közzétett listából.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalától (EBESZ/ODIHR) 235-en regisztráltak megfigyelőként, az EBESZ parlamenti közgyűlése (OSCE PE) részéről pedig 102-en.

A European Network of Election Monitoring Organizations (ENEMO) nevű szervezettől 275 megfigyelőt regisztráltak, és a Silba (Support Initiative for Liberty and Democracy) dán szervezet 49 munkatársa is jelentkezett megfigyelőként.

Ezek mellett nagykövetségek, és más szervezetek regisztráltak megfigyelőket a vasárnapi voksolásra.

Négy évvel ezelőtt a parlamenti választásra valamivel több mint másfélszáz külföldi megfigyelő regisztrált.

Mint az MTI írja, más állam vagy nemzetközi szervezet nyilvántartásba vett megfigyelője figyelemmel kísérheti a választási eljárás menetét, jelen lehet a választási szervek munkájánál, kérdést intézhet a választási szervek tagjaihoz, és felhívhatja azok figyelmét az általa tapasztalt rendellenességekre. A megfigyelő azonban a választási eljárást és a választási szervek tevékenységét nem zavarhatja és nem befolyásolhatja. A megfigyelő köteles pártatlanul végezni tevékenységét.

Amint arról korábban írtunk, az ODIHR február elején határozott arról, hogy Magyarországra teljes körű missziót javasol, ami az Európai Unió tagállamai közül eddig csak Bulgáriával történt meg. A teljes körű misszió abban különbözik a korlátozottól, hogy jóval nagyobb létszámú, mert a tagjai nem csak a választások általános körülményeit vizsgálják, hanem a szavazás konkrét lebonyolítását is. 

A választásról szóló percről percre tudósításunkat ITT tudja elolvasni!