Még 300 EBESZ-ellenőr érkezik Magyarországra a választásokra

Még 300 EBESZ-ellenőr érkezik Magyarországra a választásokra

Szavazás Budapesten a 2018. április 8-ai parlamenti választáson
(Fotó: Reuters/Szabó Bernadett)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összegyűlt a megfelelő számú választási megfigyelő, így az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezethez (EBESZ) tartozó Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) a döntésének megfelelően teljes körű nemzetközi választási megfigyelési missziót küldhet az április 3-iki magyarországi választásra – értesült a Népszava.

A lap úgy tudja, ennek keretében jövő szerdán és csütörtökön 190 rövidtávú megfigyelő érkezik hazánkba, akiknek az lesz a feladatuk, hogy a szavazás napján ellenőrizzék, a nemzetközi szabályok szerint zajlik-e a vasárnapi választás.

Az ODIHR február elején határozott arról, hogy Magyarországra teljes körű missziót javasol, ami az Európai Unió tagállamai közül eddig csak Bulgáriával történt meg. A teljes körű misszió abban különbözik a korlátozottól, hogy jóval nagyobb létszámú, mert a tagjai nem csak a választások általános körülményeit vizsgálják, hanem a szavazás konkrét lebonyolítását is. A nemzetközi szervezet azt kérte, hogy a magyarországi küldöttség 18 hosszútávú és 200 rövidtávú megfigyelőből álljon, a koordinációt végző központi szakértői csoport létszámán felül. A döntés végrehajtása mostanáig attól függött, hogy sikerül-e elegendő számú, a szavazás napján bevethető választási ellenőrt verbuválni. A toborzás végül sikerrel zárult: a javasolt 200 helyett 190 megfigyelő jelentkezett a feladatra, ami a Népszava EBESZ-hez közeli forrásai szerint elhanyagolható különbség.

A központi szakértői csoport február vége, a hosszútávú megfigyelők pedig március eleje óta Magyarországon tartózkodnak, hogy a választás körülményeiről tájékozódjanak, egy időközi jelentést már közzé is tettek.

A profinak számító EBESZ ellenőrök mellett, a szervezet Parlamenti Közgyűlése is küld egy több mint 100 fős delegációt a magyarországi választásokra a következő napokban. Általános gyakorlat, hogy politikusok is csatlakoznak a szervezet választási megfigyelési csapatához. A küldöttség tagjai az EBESZ tagállamainak parlamenti képviselői, akik szintén a szavazás menetét fogják figyelemmel kísérni, szorosan együttműködve az ODIHR missziójával. Nat Parry, a Parlamenti Közgyűlés szóvivője a Népszavának azt mondta, a delegáció nagy létszámúnak számít, de nem szokatlanul nagynak. Tagjai az EBESZ 27 tagállamát képviselik, a két legnagyobb, nyolc-nyolc tagú csoportot a lengyelek és a svédek adják. A parlamenti megfigyelési misszió vezetője Kari Henriksen norvég szociáldemokrata képviselő.